Home Biznis Foxconn otvara fabriku AirPod slušalica u Indiji

Foxconn otvara fabriku AirPod slušalica u Indiji

0

16.03.2023. / 15:10

TAJPEJ – Tajvanska kompanija Foxconn dobila je porudžbinu za pravljenje AirPod slušalica za Apple. Foxconn planira da izgradi fabriku u Indiji za proizvodnju bežičnih slušalica u koju će uložiti više od 200 miliona dolara.

FOTO: Foxconn

Do ovih saznanja došla je agencija Reuters, koja se poziva na dva izvora sa direktnim saznanjima o tome. Foxconn, kao najveći svjetski ugovorni proizvođač elektronike, montažer je 70 odsto svih iPhone telefona, a prvi put će postati dobavljač kompanije Apple za AirPod.

Apple nastoji da diverzifikuje proizvodnju izvan Kine. AirPod trenutno proizvodi nekoliko kineskih dobavljača. Fabrika čiju izgradnju planira Foxconn, biće smeštena u južnoj indijskoj državi Telangana. Izvori navode da su rukovodioci kompanije Foxconn mjesecima razmatrali da li treba da prihvate ponudu zbog relativno niske marže pri pravljenju AirPod uređaja.

Pokretanje proizvodnje u Indiji tražila je kompanija Apple. Foxconn se takmiči sa tajvanskim rivalskim kompanijama kao što su Wistron i Pegatron da bi dobio više porudžbina od američke kompanije, koja je najvrednija u svijetu.

Početak izgradnje fabrike u Indiji planiran je u drugoj polovini tekuće godine, dok bi proizvodnja mogla da bude pokrenuta tokom 2024. godine.

Akcije kompanije Foxconn porasle su za skoro devet procenata nakon objave vesti o planiranom otvaranju nove fabrike. Analitičari navode da je Apple tražio od dobavljača, uključujući Foxconn, da AirPod proizvodi u Indiji.

Apple i njegovi ključni dobavljači pomeraju proizvodnju iz Kine, gde su stoge mjere protiv pandemije Covid-19 poremetile najveću Foxonnovu fabriku za iPhone.

Oni takođe nastoje da izbjegnu potencijalni udar na poslovanje usljed rasta kinesko-američkih trgovinskih tenzija.

Foxconn je saopštio u sredu da će povećati investicije izvan Kne kako bi zadovoljio potražnju kupaca i smanjio svoje oslanjanje na Kinu.

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)