Home Vijesti FOTELJE LIJEČE SVE PROBLEME U KOALICIJI Spisak od 94 želje DNS u...

FOTELJE LIJEČE SVE PROBLEME U KOALICIJI Spisak od 94 želje DNS u javnom sektoru Srpske (FOTO)

0

Demokratski narodni savez dostavio je SNSD spisak 94 rukovodeće pozicije u javnom sektoru u Republici Srpskoj na kojima želi da vidi svoje kadrove. Na nekima od njih već sada ima vršioce dužnosti.
Dopis je 22. decembra 2019. na ruke generalnom sekretaru SNSD Luki Petroviću uputio generalni skeretar i zamjenik predsjednika DNS Dragutin Rodić.
To se desilo 20 dana nakon što su lideri SNSD i DNS Milorad Dodik i Marko Pavić saopštili da koalicija, poslije zategnutih odnosa, nastavlja djelovanje, ali da zaustavljaju nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore unutar koalicije.
– U skladu sa Sporazumom o načelima i kriterijumima zajedničkog djelovanja koalicionih partnera u mandatnom periodu 2018-2022. godine i Aneksa I Sporazuma, dostavljam Vam prijedlog DNS u vezi raspodjele rukovodnih funkcija u institucijama Republike Srpske, javnim preduzećima, javnim ustanovama, fondovima i zavodima – navodi se u dopisu koji je u posjedu Srpskainfo.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Kako se navodi, DNS želi 8 pomoćnika ministara u Vladi RS i to u ministarstvima: finansija, prosvjete i kulture, privrede, pravde, uprave i lokalne samouprave, zdravlja i socijalne zaštite, saobraćaja i veza, te poljoprivrede. Partija Marka Pavića na spisku želja ima i pozicije sekretara Ministarstva saobraćaja i veza i Ministarstva uprave i lokalne samouprave.

Foto: Srpskainfo

Najviše mjesta nalazi se na spisku direktora, pomoćnika i zamjenika – čak 36. Između ostalih, žele mjesta direktora šumskih gazdinstava „Oštrelj“ Drinić (gdje sada imaju v.d.), Srebrenica, Lopare i Prijedor, te direktora ŠG Pale ili alternativno u šumskim gazdinstvima Trnovo ili Rogatica. Na spisku su još i mjesto izvršnog direktora za unapređenje i koordinaciju proizvodnje u „Šumama RS“, izvršnog direktora za razvoj i investicije ERS, izvršnog direktora rudnika u RiTE „Ugljevik“, te izvršnog direktora za finansije u RiTE „Gacko“ ili direktora Centra za pravljanje kršom, Trebinje.
Pročitajte još:PAVIĆ PRIZNAJE KOALICIJU SAMO TRI STRANKE Zbog čega lider DNS ignoriše ostale potpisnice sporazumaUSKORO NOVI SASTANAK Dodik: Radujem se razgovoru sa Pavićem u pogledu raščišćavanja odnosa među namaZBOG NJIH NIJE BILO DVOTREĆINSKE VEĆINE Tri poslanika DNS nisu glasala na posebnoj sjednici NSRS
Između ostalog, DNS želi pozicije izvršnih direktora u HE na Vrbasu, HE na Drini, Elektro-Hercegovini, Elektrokrajini, Elektrobijeljini, Putevima, Autoputevima, „Željeznicama“, Zavodu za udženike i nastavna sredstva, Zavodu za zapošljavanje i Vodama RS. DNS smatra da im pripada mjesto zamjenika i pomoćnika direktora RUGIP, zamenika direktora Agencije za bankarstvo i Fonda PIO, izvršnog direktora IRB.

Tu su još savjetnik za ekonomska pitanja u Fondu zdravstva i izvršni direktor Sektora za planiranje u tom fondu, član Komisije za koncesije, rukovodilac Regionalnog centra Institituta za javno zdravstvo RS u Trebinju, izvršni direktor u Poštama, direktor radne jedinice Pošta u Trebinju, izvršni direktor u Aerodromima RS, pomoćnik direktora Poreske uprave RS u Istočnom Sarajevu i član Komisije za hartije od vrijednosti RS.
Takođe, DNS želi da ima direktore 31 osnovne i 12 srednjih škola u Srpskoj. Između ostalih, profesor fizičke kulture Krsto Ivanović kandidat je za direktora SŠC Foča. Na spisku želja su i 3 direktorska mjesta u ustanovama kulture: Spomen područja Donja Gradina u Kozarskoj Dubici, Muzej Kozara u Prijedoru i Narodne biblioteke „Filip Višnjić“ u Bijeljini. Na spisku za raspodjelu je i pozicija direktora Studentskog doma u Foči, a alternativa su domovi u Banjaluci, Palama i Lukavici, plus direktor KPZ Bijeljina.
– Na osnovu Aneksa 1 Sporazuma i ukupnog broja članova upravnih i nadzornuh odbora u javnim preduzećima, javnim ustanovama, agencijama i fondovima (256 članova), DNS-u pripada 36 pozicija. Isto se odnosi i na narodne biblioteke, kojih u RS ima 49, od čega DNS-u pripada 7 pozicija. Molimo vas da imenovanja ne vršite dok se ne postigne sporazum o popuni, a mi ćemo vam u najkraćem roku dostaviti naše prijedloge – navodi Dragutin Rodić.
Drugi krug imenovanja
U pitanju je tzv. drugi krug imenovanja „po dubini“ dok su u prvom krugu podijeljene najviše rukovodeće funkcije – SNSD je dobio 54, DNS 17, SP 12, Demos i US po 7, NDP 5, ali su njihovi šefovi mahom u statusu vršioca dužnosti.
Kada je riječ o DNS, to je između ostalih slučaj sa Slavkom Gligorićem u „Željeznicama“, Nenadom Nešićem u „Putevima“, Markom Aćićem na čelu Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije. Slaven Dujković je direktor Agencije za osiguranje RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik boraviće danas i sutra u …
VIŠE

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, rekao je danas u Ljubljani nakon susret s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom, da su …
VIŠE

Predsjedavajući i članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik sastali su se danas u Ljubljani …
VIŠE

Strateško partnerstvo Srbije i Rusije se razvija i svakodnevno potvrđuje i ojačava, rekao je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin na početku …
VIŠE

U iščekivanju konačne potvrde imenovanja za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, Zoran Tegeltija u Banjaluci provodi dan na uobičajen način. …
VIŠE

Materinski dodatak u Republici Srpskoj dobijaće sve nezaposlene porodilje, bez obzira na raniji status, predviđeno je Prijedlogom zakona o …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)