Home Biznis Fortenova preuzima i druge regionalne Merkatore

Fortenova preuzima i druge regionalne Merkatore

0

09.01.2023. / 14:22

LJUBLJANA – Nakon što je u decembru svojoj vlasnici Fortenovi prodao Merkator H, koji je pripojen Konzumu, istim putem bi mogle krenuti i druge Merkatorove kompanije u regionu, piše slovenački list Delo navodeći da zbog povećanja troškova za energente i plate ovoj kompaniji prijete i teškoće sa likvidnošću.

FOTO: Mercator

“Prema neslužbenim informacijama, Fortenova bi u svoje direktno vlasništvo mogla da konsoliduje i Merkatorove kompanije u Srbiji, Crnoj Gori i BiH. Srpski Merkator S na primker dokapitalizacijom”, piše Delo navodeći da iz ove kompanije nisu odgovorili na pitanje hoće li i ostala svoja društva prodati Fortenovi, prenosi Poslovni dnevnik.

Kao dio Fortenova Grupe, Merkator će ostati jak brend na inostranim tržištima i biće uključen u sve ključne procese za postizanje još većih poslovnih i kapitalnih rezultata.

“Kompanija ostaje vodeća maloprodajna mreža u Sloveniji i najvažniji partner slovenačkim dobavljačima”, poručili su iz Merkatora koji od slovenačkih dobavljača godišnje kupi više od pola milijarde evra proizvoda.

Delo navodi da je Merkator finansijski zavistan od Fortenove s kojom je 2021. potpisao ugovor o kreditu u iznosu od 385 miliona evra za refinansiranje duga kod ukupno 55 banaka.

Procjenjuje se da je neto finansijski dug od 835 miliona evra sad već smanjen na između 600 i 700 miliona, ali novi problem su rastući troškovi energenata, troškovi rada, nabavne cijene.

Iako je slovenački ministar privrede Matjaž Han u svjetlu dešavanja oko kupovine Fortenove najavio mogućnost otkupa Merkatora, Delo ocjenjuje da je ta ideja prilično nerealna s obzirom na sve čvršće povezivanje s vlasnikom kojeg će ministarstvo pozdraviti “dok je na policama što više slovenačkih proizvoda, i dok se čuvaju radnje na selu i radna mjesta”.

Sa gotovo 9.000 zaposlenih Merkator je najveći slovenački poslodavac i važan kupac njihovih dobavljača koji bi, kako navodi Delo u naslovu teksta, iz regionalnog mogao opet postati lokalni trgovac. Poslovni dnevnik

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)