Home Vijesti Fild o BiH: Nije normalno čekati formiranje vlasti više od godinu dana

Fild o BiH: Nije normalno čekati formiranje vlasti više od godinu dana

0

Ambasdor Velike Britanije u BiH Metju Fild izjavio je da za BiH nije rekord nemati vlast više od godinu dana od izbora, jer je bilo i dužih perioda, ali da u demokratskoj zemlji nije normalno čekati ovoliko dugo da se vlast konstituiše.
Podsjećajući da vlast nije konstituisana u više kantona, Federaciji BiH, te na nivou BiH, Fild je rekao da ima i onih koji su izabrani, ali ne rade svoj posao.
– Poslanici uredno uzimaju svoje plate, ali ne rade za one koji su ih izabrali – naveo je Fild u intervjuu za Dnevni avaz.
On je istakao da je formiranje vlasti jedino i isključivo odgovornost domaćih političara.

– Oni to treba da riješe i moraju biti odgovorni. Neka sjednu i ozbiljno razgovaraju kako da se vlast konstituiše, na temeljima kompromisa i fokusiranosti – dodao je britanski ambasador.
Prema njegovim riječima, konstituisanje vlasti samo po sebi ne rješava ništa, već je podjednako potrebno da vlast sprovodi reforme i radi za građane.
Govoreći o inicijativi za osnivanje “mini šengena”, Fild je ocijenio da je iza te inicijative nastojanje da se region bolje poveže, što je Velika Britanija zagovarala i zagovara putem Berlinskog procesa.
Britanski ambasador je poručio povlačenje njegove zemlje iz EU neće promijeniti odnos prema zapadnom Balkanu u cjelini, a posebno ne prema BiH.
– U stvari, od referenduma imamo povećanje angažmana Velike Britanije ovdje. Imamo više programa, više osoblja u ambasadi – naveo je Fild i dodao da se nada da će Velika Britanija i nakon izlaska iz EU iznaći način da i dalje bude dio Eufora.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić juče je primljen na Vojnomedicinsku akademiju (VMA) u Beogradu. Kako je saopštio Generalni sekretarijat …
VIŠE

“Evropa se brine za migrante. Pa evo, neka ih uzmu preko zime i neka ih vrate na ljeto.” Milorad Dodik, član Predsjedništva …
VIŠE

Prva optužnica za terorizam u Republici Srpskoj bila je apsolutni promašaj. Miodrag Bajić, glavni republički …
VIŠE

Zbog pojačanih krontrola iz godine u godinu rastu javni prihodi u Republici Srpskoj. Goran Maričić, direktor Poreske uprave …
VIŠE

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je večeras u Zrenjaninu da je interes Republike Srpske da investitori iz Srbije što …
VIŠE

Evropski komesar za proširenje EU Johanes Han sastao se danas sa kandidatom za premijera Pokreta Samoopredjeljenje Aljbinom Kurtijem i istakao da je …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)