Home Biznis Ferrari predstavio prvi crossover vrijedan 390.000 evra

Ferrari predstavio prvi crossover vrijedan 390.000 evra

0

17.09.2022. / 14:30

MARANELO – Ferrari je predstavio svoj dugo očekivani crossover Purosangue vrijedan 390.000 evra, koji bi proizvođača superautomobila trebao približiti publici široj od dosadašnje.

FOTO: Pixabay

Najpraktičniji model u 75-godišnjoj istoriji kompanije ima četvoro vrata, četiri sjedala i prtljažnik od 473 litra, a u prodajnim salonima bi trebao biti iduće godine. Iako se tokom četiri godine razvoja vodilo računa da zadovoljava Ferrarijeve visoke trkaće standarde, Purosangue predstavlja odmak od njihovih uobičajenih modela i pokazuje da znaju napraviti svestrano vozilo.

U Ferrariju su uvjereni da Purosangue odgovara tom opisu i nude iznenađujući odgovor na pitanje: Je li to SUV (sport utility vehicle) ili ne?

“Molim vas, nemojte ga zvati SUV, jer on to nije”, rekao je glavni izvršni direktor Benedetto Vigna novinarima u Maranellu, u sjevernoj Italiji. “To je Ferrari.”

Vignin komentar ukazuje na to da se najpoznatiji svjetski proizvođač automobila visokih performansi još uvijek ne miri sa segmentom koji bi, prema mišljenju purista, tvrtka s Ferrarijevim pedigreom trebala izbjegavati.

Dok su crossoveri i SUV-ovi obično manje agilni od onoga na što su vozači Ferrarija navikli, Lamborghini Urus od gotovo 225.000 evra i Bentley Bentayga od 206.800 eura dobro su prihvaćeni. Purosangue pobjeđuje oba u ubrzanju, jureći do 100 kilometara na sat za 3,3 sekunde.

Dok Ferrari nudi sportske automobile 296 GTB i SF90 Stradale kao plug-in hibride, Purosangue će pokretati samo motor s unutarnjim izgaranjem. Atmosferski V12 od 715 konjskih snaga postavljen u sredini i automatski mjenjač potjerat će ga do najveće brzine od 310 kilometara na sat.

“Dugo smo raspravljali o tome koju vrstu pogonskog sklopa postaviti na Purosangue”, rekao je Enrico Galliera, Ferrarijev glavni marketinški i komercijalni direktor.

“Konačno smo se odlučili za onaj s punim unutarnjim izgaranjem, budući da nismo bili spremni na kompromise i shvatili smo da je to ono što naši najvjerniji kupci žele.”

Pružiti kupcima auto nalik na SUV bez uzrujavanja idealista nije jedini izazov za Ferrari. Prijelaz na električne pogonske sklopove bit će potreban radi usklađivanja s propisima o emisijama, ali proizvođač će i tu morati ispuniti očekivanja odabrane klijentele koja plaća za komadić automobilske slave.

Nakon što su prošle godine isporučili nešto više od 11.100 vozila, Vigna je u lipnju detaljno opisao Ferrarijevu baterijsku strategiju, koja uključuje prvi potpuno električni model za otprilike tri godine. Predviđeno je da će električni auti i plug-in hibridi činiti 60 posto Ferrarijevog portfelja do 2026. godine, u sklopu plana ulaganja vrijednog 4,4 milijarde evra.

Tvrtka ostaje u potpunosti predana tome da svoja vozila do kraja desetljeća učini ugljično neutralnim, poručio je Galliera.

Prednarudžbe za Purosangue — koji ima potpuno novi monokok i krov od ugljičnih vlakana zbog nižeg težišta — vjerojatno su već premašile 2.000 komada. Ferrari ovaj tjedan održava četverodnevni događaj za one koji su poslali zahtjev za kupnju.

Kako bi održao ekskluzivnost, Ferrari je rekao da isporuke Purosangue neće premašiti 20 posto ukupne prodaje proizvođača automobila tijekom životnog ciklusa modela. Blomberg Adria

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)