Home Vijesti FEDERALNE PRAZNIKE PODMEĆU KAO DRŽAVNE Ministarstvo odbrane BiH uhvaćeno u namjeri da...

FEDERALNE PRAZNIKE PODMEĆU KAO DRŽAVNE Ministarstvo odbrane BiH uhvaćeno u namjeri da prevari kolege iz Srbije

0

Ministarstvo odbrane BiH dostavilo je spisak „državnih praznika“ BiH Ambasadi Srbije u Sarajevu, a na tom spisku su i datumi koje Republika Srpska ne priznaje kao praznike.
Kako se navodi, državni praznici BiH su Nova godina 1. i 2. januar, Dan nezavisnosti BiH 1. mart, Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom 9. maj i Dan nezavisnosti BiH 25. novembar. Kao što je poznato, u BiH nema političke saglasnosti da se 1. mart i 25. novembar praznuju kao dani nezavisnosti, odnosno državnosti BiH, pa se ovi datumu praznuju samo u Federaciji BiH, najviše u Sarajevu.
– Ustavom BiH, Aneks II Prelazne odredbe, tačka 2. Kontinuitet pravnih propisa, utvrđeno je sljedeće: „Svi zakoni, propisi i sudski poslovnici, koji su na snazi na teritoriji BiH u trenutku kada Ustav stupi na snagu, ostaće na snazi u onoj mjeri u kojoj nisu u suprotnosti sa Ustavom dok drugačije ne odredi nadležni organ vlasti BiH“ – navodi Ministarstvo obrane BiH.
S obzirom da na nivou BiH nije donesen novi zakon o praznicima, Ministarstvo odbrane BiH smatra da su na snazi tri stara zakona koja regulišu „državne“ praznike BiH: Zakon o praznicima BiH iz 1992, Zakon o proglašenju 1. marta danom nezavisnosti BiH iz 1995. i Zakon o progašenju 25. novembra danom državnosti BiH, takođe iz 1995. godine.
– Nova godina, Dan nezavisnosti, Međunarodni praznik rada i Dan državnosti su neradni dani. Dan pobjede nad fašizmom se proslavlja radno. Napominjemo da se praznici u entitetima i u Distriktu Brčko uređuju njihovim zakonima. Pripadnici Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH ostvaruju pravo na obilježavanje navedenih praznika prema mjestu stalnog prebivališta i u skladu sa Zakonom o radu u institucijama BiH – navodi se u dopisu u koji je Srpskainfo imala uvid.
Foto: Ministarstvo odbrane BiH/RAS Srbija
Nezvanično, dopis je sastavio zamjenik ministra odbrane BiH Sead Jusić, a potpisala ministarka odbrane u tehničkom mandatu Marina Pendeš. Za sada, iz Ministarsva odbrane BiH nismo dobili nikakav odgovor na upućena im pitanja.
Međutim, postavlja se pitanje zbog čega je ovakav dopis uputilo Ministarstvo odbrane BiH.

– Srbija ima običaj da njen ministar odbrane državama s kojima Srbija ima dobru saradnju upućuje čestitke povodom državnih praznika, odnosno onih koji se tiču vojske. Tim povodom je od Ministarstva odbrane BiH tražena ovakva informacija – objašnjava izvor Srpskainfo iz srpskih diplomatskih krugova.
Sudeći prema njegovim riječima, namjera Ministarstva odbrane BiH da podmetne svoj spisak državnih praznika ipak nije urodila plodom, jer je u Beograd otišla sasvim druga informacija.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
– Ljudima u ambasadi je jasno da ne postoji zakon o praznicima koji priznaju svi u BiH. Zato je Ministarstvo odbrane Srbije na čelu s Aleksandom Vulinom obaviješteno da je zajednički praznik u BiH samo Dan oružanih snaga BiH 1. decembar, a sve ostalo je ignorisano. Uz to, navedeni su i entitetski praznici, što se tiče Republike Srpske, počev od 9. januara do kraja godine – tvrdi naš sagovornik.
Inače, u Parlamentarnoj skupštini BiH bilo je nekoliko pokušaja usvajanja zakona o praznicima i zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika, ali dogovor nikad nije postignut.
Majkić: Srbi nemaju zamjenika ministra
Dušanka Majkić, delegat SNSD u Domu naroda BiH i nekadašnja predsjedavajuća Komisije za spoljne poslove, naglašava da u vrhu Ministarstva odbrane BiH niko ne zastupa srpske interese, budući da je bivši zamjenik ministra Boris Jerinić izabran za gradonačelnika Doboja, a na njegovo mjesto nije došao niko drugi.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaDušanka Majkić
– To je jedino ministarstvo koje ima dva zamjenika ministra, da bi se ispoštovala nacionalna struktura, a istovremeno to je i jedino ministarstvo u kome nema zastupljenih Srba. Zato nije nikakvo iznenađenje da iz tog ministarstva izađe sve i svašta. Ne znam koliko je više degutantno govoriti gdje se sve sukobljavaju takve svari i šta sve pišu razni službenici u ministarstvima, a da mi to i ne znamo – kaže Mejkićeva.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

„Od danas do sutra. Tako svi mi živimo. Sve preče od prečeg. A onda se desi da sutra ne dođe, a danas smo se mogli pobrinuti da bude …
VIŠE

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas u Mostaru da nema načina da Savjet ministara u sadašnjem sazivu u prisustvu predstavnika HDZ …
VIŠE

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak (PDP) poručio je da je dobro što je SNSD priznao grešku i popustio, dostavljajući imena za sastav …
VIŠE

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske BORS Milomir Savčić izjavio je da ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu …
VIŠE

Predsjednik Srpskog kluba Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Nenad Stevandić, oglasio se povodom informacije da su danas dostavili …
VIŠE

Predsjednik SNSD Milorad Dodik izjavio je danas u Mostaru da je Okružno tužilaštvo u Banjaluci do sada trebalo da razriješi slučaj stradanja …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)