Home Biznis Fed najavio kamate iznad pet odsto

Fed najavio kamate iznad pet odsto

0

19.01.2023. / 14:30

BIJELJINA – Svi novi makroekonomski podaci ukazuju na slabljenje ekonomije SAD – promet u maloprodaji i proizvođačke cijene pali su u decembru više nego što se očekivalo, a “oštro” je pala i fabrička proizvodnja.

FOTO: Pixaby

Kako prenose ekonomski portali, na Vol stritu cijene dionica sredinom ove sedmice osjetno su pale, jer su slabi ekonomski pokazatelji oživjeli strahovanja od recesije, a vrh američke Centralne banke Fed najavljuje dalje agresivno povećanje kamata.

“Ulagači konačno shvataju da suzbijanje inflacije nije besplatno i da će zaoštravanje monetarne politike imati svoje ekonomske troškove. Čini se da su ulagači previše računali na mekano prizemljenje”, procjenjuje Majkl Rejnolds, ekonomski strateg u firmi “Glenmidi”.

U prve dvije sedmice januara cijene dionica znatno su porasle, jer su inflacioni pritisci u SAD malo popustili, što je otvorilo prostor FED-u za usporavanje tempa povećanja kamatnih stopa.

Ali, sada su berzovni indeksi pali po najvećoj stopi u posljednjih mjesec dana.

“Novi ekonomski pokazatelji poslužili su nekim ulagačima za povlačenje zarade sa tržišta”, objašnjava Sem Stoval, ekonomski šef u kompaniji “CFRA”.

Ulagače su pokolebale i izjave čelnika FED-a da je potrebno povećati ključne kamate iznad nivoa od pet odsto kako bi se suzbila inflacija.

To će biti viši nivo nego što se očekivalo, jer su na tržištu novca u SAD procjenjivali da bi konačna kamata na kojoj bi FED zaustavio ciklus povećanja cijene novca – mogla dostići 4,88 odsto.

U fokusu ulagača u SAD ovih dana su i kvartalni poslovni rezultati banaka i kompanija, koji nisu impresivni – pišu ekonomski portali.

Analitičari procjenjuju da su zarade velikih kompanija iz sastava “SendP 500” indeksa /S&P& 500/ zbog visoke inflacije i usporavanja rasta ekonomije u četvrtom lanjskom tromjesečju pale za 2,6 odsto u odnosu na isti period godinu dana prije.

“S&P 500” indeks jedan je od sedam glavnih indeksa berza vrijednosnih papira u SAD. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)