Home Vijesti “Faktor”: Šta je bio Nešić dok nije postao direktor ”Puteva”? Ništa!

“Faktor”: Šta je bio Nešić dok nije postao direktor ”Puteva”? Ništa!

0

SARAJEVO – Zbog vjekovnog dodira četiri religije, na prostoru Sarajeva stvoren je poseban način komunikacije, koji je podrazumijevao da se priča neodređeno, da rečeno može značiti i ovo i ono, a sve bez ishitrenosti koja može koštati glave. Sećijski! Nenad Nešić je rođen u Sarajevu 1978. gdje je završio osnovnu školu, ali ga očito takav životni pristup nije ni takao. On je, što bi rekli, čovjek sirovina.
Ni u Herceg Novom, gdje je završio gimnaziju, nije mogao da pokupi taj manir, budući da i primorci gaje osoben stil. U Beogradu je završio specijalističke studije na temu ’’Terorizam i organizovani kriminal’’. Potom se zaposlio u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gdje je radio osam godina. Očito, Nešić je žestok momak, a svi oni koji žele biti žestoki momci, u jednom trenutku pred sobom imaju izbor: Ili da postanu kriminalci, ili policajci.
U izbornoj biografiji Nešić navodi da je 2014. odlučio da počne sa aktivnim bavljenjem politikom, te je prekinuo radni odnos u MUP-u. Takođe, stoji da je od 2014. do 2016. bio zamjenik generalnog direktora firme N Trade iz Istočnog Sarajeva. Prema navodima medija, trgovine iz lanca N Trade su zatvarane zbog neizdavanja računa, a uspjele su da nakupe poreski dug od 20.000 maraka. U vlasništvu porodice Nešić je i firma DAR-Company koja Upravi za indirektno oporezivanje duguje 731.309 KM, dok dug prema Poreskoj upravi RS iznosi 359.312 maraka. Poslije svega toga biva imenovan za direktora Puteva RS!?
Iako se politički aktivirao 2014. Nešić je slovio kao član SNSD, koji je došao u sukob sa lokalnim funkcionerima, prije svega Košarcem. Ni on sam nije imao dobar imidž, govorilo se o brojnim fizičkim ispadima, te problemima sa zakonom u Srbiji. Oko primanja čovjeka sa takvim imidžem u Naprednu Srpsku vođena je polemika, a nedavno je Draško Aćimović za N1 rekao da je on bio taj koji je urgirao da se Nešić ipak primi, iako je većina bila protiv. Slično je bilo i prilikom koaliranja NS sa DNS, ili kad je Nešić trebao da zauzme funkciju, čemu se protivio SNSD. Aćimović je tu svoju epizodu opisao sentencom o dobrim namjerama kojim je popločan put u pakao. Još jedan primjer koliko je Nešić ’’nepredvidljiv karakter’’.
Napredna Srpska u izbornoj jedinici koja po prvi put obuhvata samo opštine sarajevsko-romanijske regije, i daje četiri direktna poslanička mjesta, izlazi u koaliciji sa DNS i SRS. Dobar rezultat od 9% (nešto više od 4.000 glasova, ali nedovoljno za mandat) pripisan je njima, budući da DNS nije imao neku posebnu snagu u toj regiji.
U daljem razvoju događaja, Šukalo, koji je izbornim inžinjeringom prisvojio svoj kompenzacioni mandat, te direktni iz regije Gradiška za Đorđića, odlučuje se za solo igru. Pavić i DNS reaguju tako što ta dva mandata koje su poklonili naprednjacima, naplate tako štoće rasturiti Naprednu Srpsku. Neki od prvih poteza bili su učlanjenje Nenada Nešića. U čemu će dosta kasnije ogledati Pavićeva propast. Ali je i tada o njemu mislio gotovo isto što i danas.
– Znamo da je Nešić kriminalac, ali bez kriminalca tog kalibra mi kao stranka u sarajevsko-romanijskog regiji ne možemo napraviti iskorak. Do sada smo imali tamo fine, poštene, obrazovane ljude, ali nismo imali rezultate. Jedan, najviše dva odbornika, i na tome se sve završavalo –  govorio je Pavić najbližim saradnicima samo nekoliko dana prije imenovanja Nešića na mjesto v.d. direktora Puteva.
Nešić postaje potpredsjednik DNS, a dobija i nezvaničnu funkciju koja je opisne prirode – Pavić ga voli kao sina. Tako se govorilo. Za sina u Izbornoj jedinici osam trebalo je naći odgovarajuću poziciju. Tipovao je mjesto direktora paljanske Elektrodistribucije.
Sapunica je trajala skoro cijelu 2015. Na kraju su Paljani dobili vječiti derbi protiv Lukavičana, Mrda je ostao na kormilu, a za Nešića je pronađeno rezervno direktorsko mjesto, Putevi RS. Sa te pozicije učvrstio je DNS u nekoliko opština Istočnog Sarajeva, koja je na lokalnim izborima ostvarila značajne rezultate. To nije postigao nimalo suptilno, od prvog dana sa mnogih adresa stižu upozorenja na koruptivne radnje. Javno se pričalo da Nešić ucjenjuje firme koje rade sa Putevima, da kupuju materijal koje nabavlja njemu bliska firma. Ili da im ispostavlja naloge da asfaltiraju puteve koji su u njegovom predizbornom interesu. Kao i da postrojava podređene direktore u preduzeću, ako se suprotstave njegovim planovima.
Na izbore 2018. pretenciozno izlazi na listu za PSBiH. Njegov blizak saradnik Aleksandar Glavaš rutinski ulazi u NSRS, a Nešić u fotofinišu postaje poslanik u bh. Parlamentu. Zbog čega s kompenzacione liste ne ulazi Dragutin Rodić, tada drugi čovjek stranke. Iz istog razloga, jer su ista izborna jedinica, bez mandata je ostao i Lazar Prodanović (SNSD), i to poslije 12 godina u PSBiH.
Iako je na dan izbora podnesena krivična prijava za kupovinu glasova u Nešićevu korist, nova funkcija mu spasava glavu. Odjednom postaje mnogo bitan za SNSD, na njega ne utiče rascjep DNS, zbog novih članova koji su zapostavili stare.
Ni prijave o nespojivosti direktorske i poslaničke funkcije ga nisu uzdrmale. Na proslavi rođenja djeteta, nastaje snimak koji preko društvenih mreža dolazi u javnost: šutiranje kamare novčanica. Kraj godine donosi ubrzanje političkih prilika. DNS predlaže Draška Aćimovića kao ministra za ljudska prava u Savjetu ministara, i u prvi mah za Nešića to je bilo u redu da bi preko noći, samoinicijativno Tegeltiji poslao ime Mlađana Božovića, punca svog brata, što SNSD usvaja!? Sve je ovo bilo veliko iznenađenje za Pavića, zbog čega daje ostavku na mjesto predsjednika stranke. Nešić o ovom Pavićevom potezu daje izjavu, kao čitulju, i ekspresno postaje v.d. predsjednika stranke. Što je potpuno nelegitimno. U toj podjeli funkcija jasno je bilo da će Nešić da preuzme DNS. Time je najneobičnija politička prilika u RS, jer sve što je postigao, postigao je bez pokrića. A u ovakvom pohlepnom političkom ambijentu, kakvo je ovdašnje, to ne može da potraje dugo. Jer, i kad se nasumice uzme šta je radio prije nekoliko godina, a šta radi sada – očito su svi kriterijumi nestali. Ipak, u SNSD su svjesni njegovog krajnjeg dometa, pa im je praktično poslužio da konačno raščiste sa DNS-om.
Šta je bio Nešić dok nije postao direktor Puteva. Ništa!
Koji je to kvalitet, znanje i kriterijum koji Nešić zadovoljava da vodi Puteve RS? Realno, da li bi Nešić bio poslanik u bh. Parlamentu da nije bio direktor Puteva RS? Nikad! Koliko je sposoban govori o tome da ni granap nije mogao da vodi, nego je državi ostao dužan preko milion maraka poreza. Nešić je najbolji dokaz da država ne postoji, jer da je ima, ovakvi bi bili već presuđeni za ono što su počinili. Ne, oni se nagrađuju. To je i poruka Tegeltije, kako misli da vodi Savjet ministara zalažući se za Nešićev sporni prijedlog, a ne za Pavićev legitimni. U tom nastojanju Nešić vodi najprljavije viđenu kampanju do sada u političkom životu RS. Na društvenim mrežama plaća oglase u kojima prijeti, ucjenjuje: ”Marko Pavić ostaje pri Aćimoviću, ja ostajem pri Mlađanu Božoviću i samo da vas napomenem, u parlamentu Bosne i Hercegovine Nenad Nešić glasa. Nenadu Nešiću niko nije poklonio mandat…”
Koga to Nešić ucjenjuje svojim glasom? Šta će to biti ako ne prođe njegov pulen – glasaće protiv interesa RS!? Je li to poruka? Na ovakvu ucjenu, nažalost, pristao je i SNSD i Tegeltija. A da pri tom Nešićev glas nije bio presudan za izbor Savjeta ministara! Potom, u drugom oglasu na Fejsbuku privatizuje stranku: ”DNS je moja kuća, stranka u koju sam ja ulagao”. A, čije pare si ulagao?! Zašto u sudskim ladicama još stoje prijave ”o ulaganju” u stranku za kupovinu ličnih glasova.
U tim plaćenim oglasima najavio je šta sprema Paviću na njegovu izjavu o ”provjetravanju’ stranke”: ”Kada je riječ o izjavi g. Pavića u kojoj navodi da su vrata i prozori svima otvoreni, ne znam na čije prozore i vrata misli, možda u vlastitoj kući, ali DNS je naša zajednička kuća i koliko znam prozori i vrata su dobro zatvoreni…”
(Faktor magazin) 

Let’s block ads! (Why?)