Home Biznis Fajzer otvara novi pogon u Hrvatskoj

Fajzer otvara novi pogon u Hrvatskoj

0

15.06.2022. / 14:29

ZAGREB – Biofarmaceutske kompanije Fajzer i Sobi obilježile su početak radova na novom proizvodnom pogonu u Hrvatskoj.

foto: pixabay

U to se ulaže 100 miliona evra, a od 2026. godine će izvoziti inovativne biološke lijekove u 50 zemalja.

Sam pogon se nalazi u zoni Savski Marof, gdje Fajzer, odnosno dio svog poslovanja, kompanija Haspira, ima jedan pogon od 2015. godine. Nova fabrika, kada bude izgrađena do 2024. godine, imaće oko 4.000 kvadratnih metara i nalaziće se na 11 hektara zemlje.

Njihov postojeći proizvodni pogon u Savskom Marofu etablirao se kao mesto za proizvodnju bioloških supstanci za lekove – za onkologiju i retke bolesti, a u njemu se proizvode i komponente za vakcinu protiv Covid-19, te je odlučeno da se pokraj njega izgradi još jedan za proizvodnju lijekova za liječenje rijetkih bolesti.

“Za nepunih deset godina, od 30 zaposlenih u Savskom Marofu, narasli smo na 500, a zaposlićemo još stotinu kada bude izgrađen novi pogon. Od pogona sa jednim komercijalnim proizvodom, postali smo pogon sa mnogo proizvoda i jedina je takva fabrika u Hrvatskoj, ali i šire, a ujedno i prva koju Fajzer gradi zajedno sa Sobijem”, naglasio je direktor te fabrike Domagoj Runac.

“Fajzer je tu da promeni život pacijenata na bolje, ali i da otvori nova radna mesta. Fantastično je videti šta se radi u Savskom Marofu, odakle ćemo 2026. godine lansirati prve lijekove”, rekao je potpredsjednik kompanije Fajzer Stiven Stirs.

Starija potpredsjednica švedske kompanije Sobi Kristin Vestrom rekla je da je Sobiju potrebno “snažno partnerstvo za viskokvalitetnu i održivu proizvodnju složenih lijekova, i to smo našli kod Fajzera. Visokotehnološki-naučni timovi i menadžmenti u obje kompanije, i u Hrvatskoj, garantuju uspjeh ove saradnje”.

Svečanosti je prisustvovala i Nataša Mikuš Žigman, državni sekretar u Ministarstvu ekonomije i održivog razvoja.

“U Hrvatskoj imamo veliki ljudski kapital i potencijal za razvoj biotehnološke proizvodnje, a ova investicija će doprineti povećanju proizvodnih kapaciteta i daljoj diverzifikaciji hrvatske privrede. Važno je i da je riječ o ulaganju u visoku tehnologiju, koja povećava konkurentnost i biće fabrika lijekova za izvoz, a istovremeno će se smanjiti rizici u lancu snabdijevanja lijekovima”, rekla je Mikuš Žigman. Večernji list

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)