Home Biznis Evropska centralna banka smanjila prognoze rasta za 2020. godinu

Evropska centralna banka smanjila prognoze rasta za 2020. godinu

0

FRANKFURT, Evropska centralna banka smanjila je na 1,1 odsto prognozu rasta za 2020. godinu u Evrozoni.

Očekuje se, ipak, da će rast privredne aktivnosti da se ubrza i dostigne 1,4 odsto 2022. godine, rekla je nova predsjednica banke Kristin Lagard.

Inflacija će 2022. godine da poraste na 1,6 odsto, poslije 1,1 odsto koliko se očekuje 2020, ali će i dalje ostati ispod cilja te institucije od blizu dva odsto.

Za 2021. godinu ECB očekuje inflaciju od 1,4 odsto. To je neznatno manje nego prilikom posljednjih procjena objavljenih u septembru, dok prognoza rasta za 2021. godinu ostaje nepromenjena u odnosu na septembarske prognoze i iznosi 1,4 odsto.

Kristin Lagard je ukazala na prve znake stabilizacije u zoni evra, koristeći formulaciju koja odražava oprezni optimizam, navodi Frans pres.

Na svojoj prvoj konferenciji za novinare na kojoj govori o monetarnoj politici, Lagardova je ocjenila da je evropska privreda i dalje pritisnuta nizom rizika, navodeći između ostalog protekcionističke tenzije.

“Rast tržišta rada i rast plata nastavljaju da podržavaju otpornost ekonomije u evrozoni”, rekla je Kristim Lagard, dodajući da rezultati, iako slabi, ukazuju na određenu stabilizaciju. Beta

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of