Home Vijesti Evo kako stoje stranke, a kako kandidati u Bijeljini

Evo kako stoje stranke, a kako kandidati u Bijeljini

0

BIJELJINA – Među glasačkim tijelom u Bijeljini, Srpska demokratska stranka (SDS) bježi tek za nešto više od jedan procenat Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), pokazala je anketa koja je nedavno rađena u tom gradu.
U pitanju je istraživanje koje je finansirala Gradska uprava, u sklopu kojeg je anketirano 500 građana, o čemu je InfoBijeljina već pisala, čime su se obistinili naši navodi da su Bijeljincima postavljana i pitanja koja se direktno ne odnose na rad gradske vlasti.
Na pitanje koga biste podržali da se izbori održavaju sljedeće sedmice, među onim koji izlaze na izbore, njih 29,3% izjasnilo se za SDS, dok je toj stranci odmah za petama SNSD, koji je odabralo 28,1% anketiranih.
Iza te dvije stranke znatno kaska Partija demokratskog progresa (PDP), za koju se opredijelilo 9,8% anketiranih, kao i Demokratski narodni savez (DNS), kojem je naklonjeno 5,7% ispitanih.
Pokret uspješna Srpska (PUS) izabralo je 5,1% anketiranih, dok se za Socijalističku partiju (SP) opredijelilo njih 3,3%, a za Demokratski savez (DEMOS) 2,8%. Preostalih 15,9% ispitanih izjasnilo se da su neodlučni.
Kako saznaje InfoBijeljina, na pitanje kog političara Bijeljinci najviše cijene i u koga imaju povjerenja, 29,5% odlučnih izabralo je Miću Mićića, gradonačelnika Bijeljine odnosno predsjednika GO SDS-a Bijeljina.
Glas javnosti pokazao je da je najozbiljniji Mićićev politički protivnik Zlatko Maksimović, koji je, iako lider relativno mlade stranke PUS, uspio osvojiti 19,4% glasova anketiranih građana.
Na trećem mjestu našao se Nedeljko Ćorić, predsjednik GO SNSD Bijeljina, za kojeg se opredijelilo 11,3% anketiranih.
Kada je u pitanju odnos građana prema lokalnim političarima, Mićić je dobio ocjenu 3,25, Maksimović 3,05, a Ćorić 2,50.
Upitani šta je najveći uspjeh gradskih vlasti u prethodnih pet godina, anketirani građani su se uglavnom opredijelili za kanalizaciju, a slijede kružni tokovi i ulice, Dom kulture, uređenje grada, zaštita od poplava…
Zanimljivo je da je među anketiranim građanima, kada je riječ o njihovom radnom statusu, bio gotovo identičan broj zaposlenih (36%) i nezaposlenih (35%), dok su ostatak penzioneri i učenici odnosno studenti.
InfoBijeljina je, podsjetimo, u utorak objavila da je Gradska uprava Bijeljina finansirala anketiranje 500 Bijeljinaca, a koji su trebali da se izjasne i na pitanje – kojeg bijeljinskog političara najviše cijene.
Slučajno ili ne, istraživanje je sprovedeno u oktobru, godinu dana prije predstojećih lokalnih izbora.
U Gradskoj upravi navode da je istraživanje radio Centar za slobodne izbore i demokratiju /CeSID/ iz Beograda, ali nam nisu odgovorili na pitanje koliko je proces anketiranja plaćen.
Izvor: (InfoBijeljina)
Let’s block ads! (Why?)