Home Biznis EU uložila 84 miliona evra kroz program oporavka od poplava

EU uložila 84 miliona evra kroz program oporavka od poplava

0

08.06.2022. / 14:04

DOBOJ – Evropska unija uložila je oko 84.000.000 evra kroz program oporavka BiH od elementarnih nepogoda iz 2014. godine koje su pogodile četvrtinu njene teritorije sa oko 1.000.000 građana, izjavio šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju u Delegaciji EU u BiH Đanluka Vanini.

Foto: Pixabay

Vanini je podsjetio da je tada 46 lokalnih zajednica pretrpjelo tešku štetu

“Klimatske promjene su globalni trend koji zahtijeva i globalni odgovor zbog čega EU podržava međunarodne partnere u toj borbi, posebno kroz UN okvirnu konvenciju o klimatskim promjenama i pariskim sporazumom”, naveo je Vanini tokom uvodnog obraćanja u Doboju, gdje se održava Panel diskusija o temi “Poplave, klimatske promjene i strategije za prevenciju”.

On je naveo da EU paralelno preduzima aktivnosti za adaptaciju na klimu kako bi se što bolje suočili sa neizbježnim uticajem klimatskih promjena, s obzirom da je klimatska kriza stvarnost i negativno utiče na sve.

Gradonačelnik Doboja Boris Jerinić rekao je da je grad prvi u BiH ušao u projekat SETAP – Akcioni plan održivog upravljanja energijom i prilagođavanju klimatskim promjenama za period 2020-2030, sa predviđenim budžetom od 60 miliona KM, od čega je 4.000.000 KM već uloženo u razne segmente za sprečavanje elementarnih nepogoda.

Jerinić je istakao da je opredjeljenje Doboja da u saradnji sa EU učestvuje u borbi za očuvanje prirode i protiv klimatskih promjena.

Načelnik gradskog Odjeljenja za civilnu zaštitu Nenad Ostojić podsjetio je da je od 2014. godine u ovoj lokalnoj zajednici preduzet niz aktivnosti na odbrani grada od poplava.

Između ostalog, unaprijeđeni su kapaciteti lokalne civilne zaštite, formirani povjerenici, specijalizovana jedinica za spasavanje na vodi i pod vodom.

Uređeno je i korito potoka Liješanj, na magistralnom putu duž grada postavljena je privremena zaštitna barijera u dužini od 2,4 kilomtra, popločavanje korita rijeke Bosne u dužini od oko 180 metara, povećanje propusne moći rijeke Bosne.

Panel diskusija o temi “Poplave, klimatske promjene i strategije za prevenciju” organizuje Razvojni program UN u BiH u saradnji sa Delegacijom EU. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)