Home Svijet EU bi mogla da se raspadne u naredne dvije decenije?!

EU bi mogla da se raspadne u naredne dvije decenije?!

0

Većina Evropljana vjeruje da bi EU mogla da se raspadne u naredne dvije decenije, pokazala je studija Evropskog savjeta za spoljne odnose (ECFR) i međunarodne firme za istraživanje tržišta i analizu podataka “JuGov”.

Studija, u koju je bilo uključeno više od 60 000 ljudi iz 14 zemalja članica EU, pokazala je i da značajan broj ispitanika smatra da je “realna mogućnost” da u narednoj deceniji izbije rat između dvije zemlje EU.

Istraživanje je pokazalo da je nivo podrške članstvu u EU visok, ali da vlada pesimizam kada je u pitanju budućnost bloka.

U svakoj državi članici, osim u Španiji, većina glasača vjeruje da će se EU raspasti u narednih 10 do 20 godina, navodi se u studiji.

Kako se precizira, u Francuskoj, 58 odsto ispitanika smatra da je realno da će se blok raspasti u roku od dvije decnije, s čime je saglasno 57 odsto Italijana i Poljaka.

Čak i u Španiji, 40 odsto ispitanika reklo je da je realna mogućnost da se EU raspadne.

Istraživanje je pokazalo da većina Evropljana, ukoliko se EU raspadne, kao najveći gubitak vidi kolaps jedinstenog tržišta, a potom pitanje slobodnog putovanja preko granica i slobode za život i rad u drugim zemljama.

Značajan broj ispitanika je, takođe, rekao da je rat između zemalja EU “realna mogućnost” u narednoj deceniji.

Najveći broj njih je u Austriji, gdje je 38 odsto ispitanika reklo da misli da bi rat mogao da izbije u narednih 10 godina, dok u Francuskoj taj broj iznosi 35 odsto, a u Rumuniji 31 odsto.

Uvjerenje da bi mogao da izbije rat između članica EU naročito je snažno među mladima, prenosi Si-En-Bi-Si.

U Austriji i Rumuniji, polovina ispitanika od 18 do 24 godine, vjeruje da je rat između dvije članice EU moguć, s čime je saglasno 46 odsto najmlađih ispitanika u Francuskoj.

Srpska Cafe