Home Biznis EU bi da razrijeđuje vino vodom, Italijani se oštro protive

EU bi da razrijeđuje vino vodom, Italijani se oštro protive

0

09.05.2021. / 15:30

RIM – Italijanska vinska industrija oštro se protivi planovima Evropske unije o mogućem razrijeđivanju vina vodom da bi se u njemu smanjio udio alkohola.

FOTO: Pixabay

Po pisanju italijanskih medija, u Evropi se razmatra osmišljavanje proizvodnje vina bez alkohola ili vina s manjim procentom alkohola, a krajnji cilj takvog prijedloga je promovisanje zdravlja.

Ministar poljoprivrede Stefano Patuaneli najavio je da će se Rim protiviti tome, a udruženje poljoprivrednika Coldiretti upozorilo je na “obmanu potrošača”, prenosi italijanska novinska agencija Ansa

Pobuna u Italiji

Novine Corriere della Sera pišu o “pobuni u Italiji”.

“Uvođenje delimičnog i/ili potpunog smanjenja procenta alkohola u vinu, kao nove vinarske prakse predstavlja velik rizik i prilično opasan presedan koji bi ozbiljno ugrozio identitet italijanskih i evropskih vina”, rekao je u petak predsjednik Coldiretti-ja Etore Prandini, prenosi Indeks.

Prodaja razvodnjenog vina dosad bila zabranjena

Prodaja razvodnjenog vina kao kvalitetnog proizvoda dosad je u Evropi bila zabranjena, podsjećaju i ostali predstavnici ove industrije.

Neki vinopije vole u vino doliti običnu ili mineralnu vodu da se ne bi prebrzo napili, no pravi poznavatelji dobre kapljice piju ga bez ikakvih dodataka.

Na policama prodavnica kupci mogu pronaći i vina koja se deklarišu kao bezalkoholna.

Italija je prva u svijetu po količini proizvedenog vina, a godišnji prihod po poslednjim je podacima iznosio oko 11 milijardi evra.B92

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of