Home Biznis “Ericsson” mora da plati više od milijardu dolara zbog korupcije

“Ericsson” mora da plati više od milijardu dolara zbog korupcije

0

STOKHOLM, Švedski telekom gigant “Ericsson” priznao je krivicu za korupciju i prihvatio da plati više od milijardu dolara, saopštilo je američko Ministarstvo pravosuđa.

U saopštenju se navodi da je kompanija priznala dugogodišnju kampanju korupcije u pet zemalja kako bi učvrstila svoj uticaj i prisustvo u telekomunikacijskom biznisu.

Ministarstvo ističe da se “Ericsson” nagodio sa tužilaštvom u vezi sa optužnicom koja je podnesena na sudu u Njujorku.

“Ericsson” je jedan od najvećih svjetskih proizvođača opreme za mobilne mreže. Kompanija je u septembru saopštila da je izdvojila 1,2 milijarde dolara da pokrije moguće kazne zbog američke istrage.

Vjeruje se da je ovo jedna od najvećih nagodbi ikada postignuta u skladu sa Zakonom o stranim koruptivnim praksama.

Iznos od 1,2 milijarde dolara uključuje kaznu od 520 miliona dolara koja će biti isplaćena Ministarstvu pravosuđa, dok će 540 miliona biti isplaćeno Američkoj komisiji za hartije od vrijednosti i berze.

Američko Ministarstvo pravosuđa navelo je da se korupcija odnosi na pet zemalja – DŽibuti, Kinu, Vijetnam, Indoneziju i Kuvajt.

Američki tužilac Džefri Berman rekao je da je kompanija “Ericsson” u svom poslovanju koristila mito, poklone, podmićivanje i ucjenu, vodeći se principom da je novac osnovni pokretač.

“Današnja odluka i izjašnjavanje krivice i uplata više od milijarde dolara treba jasno da pokaže svim korporacijskim akterima da poslovanje na ovaj način neće biti tolerisano”, rekao je Berman, prenio je Bi-Bi-Si.

U saopštenju Ministarstva navodi se da je kompanija na ovaj način počela da posluje 2000. godine i da je nastavila sve do 2016. godine. Srna

Ključne riječi:& & , ,

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of