Home Vijesti ERDOGAN SUTRA U SRBIJI Turski predsjednik ozvaničiće početak radova na AUTOPUTU BEOGRAD-SARAJEVO

ERDOGAN SUTRA U SRBIJI Turski predsjednik ozvaničiće početak radova na AUTOPUTU BEOGRAD-SARAJEVO

0

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posjetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.
Svečani doček turskom prdsjedniku biće priređena sutra u 12.30 ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.
Dvojica predsjednika potom će obići izložbu „Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije”, a u 13 sati slijedi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.
Za 14 časova predviđena je sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsjednika. Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.
Jedan od najavažnijih momenata posjete Erdogana svakako je svečano obilježevanja početka radova na izgradnji autoputa Beograd – Sarajevo, u utorak popodne.
Auto-put Beograd – Sarajevo značajan je za povezivanje cijelog regiona, radovi na jednom dijelu prstena autoputa, dionici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.
U razgovoru za Tanjug, uoči dolaska turskog predsjednika, ambasador te zemlje u Srbiji Tandžu Bilgič istakao je da Turska želi stabilnost na Balkanu, jer je stabilnost preduslov za razvoj ekonomske saradnje, a ekonomska saradnja vodi smanjenju političkih tenzija.
On je ocijenio da bilateralni odnosi Srbije i Turske dobro napreduju i podsjetio da su još prije osam godina turske investicije u Srbriju iznosile svega miliona evra, a danas su dostigle 200 miliona evra.

Bilgič je naveo i da je neophodno da se dve zemlje fokusiraju na dalje projekte.
– Ove godine obilježavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa i raduje me što možemo da saopštimo da smo u posljednje dvije godine obavili dobar posao i uvjeren sam da ćemo nastaviti uspješnu saradnju sa Srbijom – rekao je Biglič.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Erdogan, je posljednji put u Beogradu i Novom Pazaru boravio oktobra 2017., a međuvremenu Vučić i Erdogan su se sastali dva puta u Turskoj, u maju i oktobru prošle godine.
Erdogan je uoči dolaska u Beograd, tokom susreta sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, na marginama GS UN u Njujorku, ocijenio da su odnosi Srbije i Turske izvanredni i da su na najvišem nivou u novijoj političkoj istoriji.
Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.
Riječ je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbijediti nova radna mjesta.
Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar – Tutin.
Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.
Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Devet beba rođenih 4. oktobra u Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci primaće …

Potpredsjednik SNSD Radovan Višković ocijenio je da je Gradski odbor ove stranke u Zvorniku jedinstven i stabilan, ali da ga treba podmladiti i …

O jrešenju za Kosovo, sporazumu, priznanjima i rokovima mnogo se pričalo u posljednjih godinu, dvije. Sada je, međutim, ako je suditi po signalima …

Neoprostivo je da Parlament BiH ne radi, kaže u intervjuu za Dnevni avaz ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović. Ruku na …

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je današnji izborni dan na Kosmetu jedna od važnih, ako ne i …

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić biće odlikovan Ordenom Svetog Save na svečanoj akademiji, 8. oktobra, u okviru obilježavanja 800 godina od …

Let’s block ads! (Why?)