Home Svijet Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu

Erdogan bacio Trampovo pismo u kantu

0


Pismo američkog predsjednika Donalda Trampa upućeno turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu završilo je u kanti, piše Bi-Bi-Si, pozivajući se na neimenovane izvore turskog predsjedništva.

“Predsjednik Erdogan je dobio pismo, potpuno ga odbacio i bacio u kantu”, naveli su izvori.

U pismu, datiranom 9. oktobra, a poslatom nakon povlačenja američkih snaga iz Sirije, Tramp je poručio Erdoganu da “ne bude opasan momak i lud”.

Tramp je u pismu, na dan početka turske ofanzive na sjeveroistoku Sirije, upozorio Erdogana da će, ako situacija u Siriji ne bude riješena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.

Na početku kratkog pisma, koje je na Twitteru objavila novinarka medijske kuće Foks. Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu “dobar dogovor”.

“Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to”, naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i prijeti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Tramp u pismu ističe da je teško radio da bi riješio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svijet.

Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.

“On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali”, navodi američki predsjednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.

“Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite “opasan momak”. Ne budite ludi”, zaključio je u pismu Tramp.

Agencije

Pročitaj još…

Let’s block ads! (Why?)