Home Biznis Elizabet Holms osuđena na 11 godina zatvora zbog Theranos prevare

Elizabet Holms osuđena na 11 godina zatvora zbog Theranos prevare

0

19.11.2022. / 15:00

SAN HOZE – Američki savezni sudija izrekao je kaznu osnivačici i direktorki startapa Theranos Elizabet Holms na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora, u njenom sada ugašenom startapu za testiranje krvi koji je nekada bio procijenjen na devet milijardi dolara.

FOTO: Agencije

U San Hozeu u Kaliforniji, američki okružni sudija Edvard Davila osudio je Holmsovu po tri tačke optužnice za prevaru investitora i jednu tačku za zavjeru nakon što ju je porota osudila prošlog januara nakon suđenja koje je trajalo tri mjeseca, prenosi Reuters.

Tužilaštvo je preporučilo kaznu od 15 godina zatvora. Tokom saslušanja o izricanju presude, Holms je kroz suze rekla da je „razorena“ svojim neuspjesima i da bi mnoge stvari uradila drugačije da je imala priliku.

Tužioci su tokom suđenja rekli da je Holms pogrešno predstavila Theranosovu tehnologiju i finansije, uključujući tvrdnju da je njihova minijaturna mašina za testiranje krvi bila u stanju da izvrši niz testova od nekoliko kapi krvi.

Kompanija se potajno oslanjala na konvencionalne mašine drugih kompanija za obavljanje testova pacijenata, rekli su tužioci.

Holms je svjedočila u svoju odbranu, rekavši da vjeruje da su njene izjave bile tačne u to vrijeme.

Osuđena je po četiri tačke, ali oslobođena po četiri druge tačke, jer je prevarila pacijente koji su plaćali Theranos testove. Agencije

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)