Home Vijesti EKONOMIJA ZADNJA RUPA NA SVIRALI Da li se privreda može otrgnuti iz...

EKONOMIJA ZADNJA RUPA NA SVIRALI Da li se privreda može otrgnuti iz političkih kandži

0

Bosnu i Hercegovinu je u proteklih šest godina napustilo pola miliona stanovnika u potrazi za poslom i boljim životnim standardom, a broj onih koji napuštaju zemlju je iz svakog dana sve veći i veći, što je u protekloj godini otvorilo niz rasprava na temu – da li ćemo uskoro postati država staraca.
Iako je u prošloj godini evidentiran veći izvoz, te veći interes stranih kompanija da pronalaze partnere u BiH, koji bi za njih radili različite proizvode, što je pokazatelj da se ekonomska situacija polako popravlja, to ipak nije bilo dovoljno da zaustavi odlazak građana iz države. Istraživanja su pokazala da građani uglavnom odlaze nezadovoljni malim platama, lošim uslovima rada, korumpiranim sistemom, sve većim životnim troškovima, ali i stalnim političkim tenzijama, zbog čega više jednostavno ne vide perspektivu u BiH.
S druge strane, političari još ne shvataju ozbiljno ovaj problem čemu svjedoči činjenica da su cijelu prošlu godinu “proćerdali” na teme koje se tiču pitanja oko ulaska BiH u NATO, odnosno ANP i formiranje novog saziva Savjeta ministara, te podizanjem nacionalnih tenzija, umjesto da su energiju usmjerili na ekonomiju i pitanja bitna za ostanak građana u ovoj državi.
Šta je onda veći problem u BiH – politička ili ekonomska kriza? Drugim riječima, da li bi promjenom političke strukture nužno došlo i do promjene ekonomske ili je moguće mijenjati ekonomiju mimo promjene političke situacije u BiH?
Politički analitičar i psiholog Ibrahim Prohić smatra da je nemoguće očekivati ekonomske investicije i razvoj u uslovima ovakve političke situacije. Trenutne strukture, kako ističe on, ne ulijevaju nadu da će doći do političke stabilnosti, a samim tim ni do ekonomske.
Foto: N1Ibrahim Prohić
– A to znači dalji odlazak ljudi sa ovog prostora – upozorava Prohić.
Sve dok se ne razriješi politička situacija u BiH, smatra on, ekonomija ne može napraviti potrebni iskorak.
– U rješavanju društvene krize u BiH prvo se mora riješiti politički faktor. Hipotetički gledano, kada bi sad neko investirao 10 milijardi dolara u ekonomiju BiH ova država ne bi postala bitno vitalnija – ističe Prohić.
Objašnjava da za to postoje 3 razloga. Prvi je, kako kaže Prohić, korupcija, jer bi sav novac otišao na potrošnju hipertrofiranog društvenog aparata umjesto na proizvodnju.
Kao drugi razlog Prohić navodi činjenicu da ne postoji orijentacija na razvoj ekonomije.
Pročitajte još:DECENIJA SROZAVANJA Plate uglavnom stagnirale, cijene nisu mirovalePREDUZEĆA KAO PARTIJSKI PLIJEN Zašto je depolitizacija u javnom sektoru NEMOGUĆA MISIJAJOŠ JEDNA LOŠA OCJENA ZA EKONOMIJU Privredu i reforme u BiH koči politizacija
– I treći razlog je taj što nema upotrebe ekonomske nauke i struke tamo gdje bi trebalo. Političari u BiH rade ono što bi bio posao ekonomije, a ne rade ono što bi bio posao politike. Dakle, imate potpuno pervertiranu situaciju i onda je sasvim razumljivo da zemlja ne može krenuti naprijed – ističe Prohić.

On navodi da je bit društvene krize u BiH politička kriza, odnosno kriza političkog faktora. Posljedica svega toga je, upozorava Prohić, ta što je politički sistem suspendovan, a institucije ne funkcionišu autonomno već se nalaze pod direktnom ili indirektnom papučom političkih moćnika, koji su postali vlasnici BiH.
– U takvoj situaciji je potpuno razumljivo da će oni koji su najvitalniji dio ovoga društva, a to su građani, željeti da odu iz takvog jednog bolesnog ambijenta – ističe Prohić.
Tvrdi da postoji duboka veza između politike i ekonomije te da jedno bez drugog ne može.
Prohić se prisjetio posljednjeg jugoslovenskog premijera Ante Markovića, koji je preporodio ekonomiju SFRJ.
– Međutim, živio je u zabludi da ekonomija može prevladati i spriječiti političke nesuglasice i tenzije. Nema te ekonomije koju politika ne može razvaliti. Dakle, da bi došlo do promjena, zajedno sa ekonomskim, trebaju da idu i političke – poručuje Prohić.
Pavlović: Nema procvata bez promjena
Ekonomski analitičar Zoran Pavlović podsjeća da je u BiH mnogo važnije šta je ko od političara rekao nego šta je zaista i uradio. Time smo, kaže on, došli do jednog apsurda u kojem su međusobna trvenja primarna u odnosu na rezultate koje bilo ko od političara ostvari.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaZoran Pavlović
– Ono što je problem kod nas u ekonomiji jeste što se njom niko ne bavi. Jedan od razloga je taj što je ekonomija vrlo složen posao, nimalo jednostavan. S druge strane, političari nemaju ni interes da je ožive, jer se život javnog sektora finansira iz uplata PDV, koje donose 80 odsto prihoda u budžetu – ističe Pavlović.
Kada se sve sabere, dodaje on, vidljivo je da političari nemaju direktne nužde i potrebe da se bave ekonomijom, jer od toga dobijaju samo 20 odsto novca.
Pavlović kaže da je za političare mnogo važnije da se bave vlastitom pozicijom, tenderima ili javnim nabavkama u kojima mogu da ostvare ličnu korist.
– Sve dok se ne promjeni politika, neće doći ni do procvata ekonomije. Bez stabilne političke situacije velike firme i investitori neće doći u BiH. Ovdje uglavnom dolaze oni koji su bliski sa ljudima na vlasti, jer to predstavlja neku sigurnost za to što rade ili za neka njihova ulaganja – smatra Pavlović.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Delegacije HDZ BiH i SDA, predvođene predsjednicima Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem, dogovorile su danas u Sarajevu nastavak intenzivnog …
VIŠE

Premijerka Srbije Ana Banabić izjavila je danas, povodom povećanog nivoa zagađenja u Srbiji, da nema mjesta ni razloga za paniku, jer se ne radi o …
VIŠE

Adil Osmanović nije obrazložio zašto je tražio da se ukloni tačka dnevnog reda imenovanja Mlađena Božovića za ministra u Savjetu ministara, …
VIŠE

Kada nisi siguran ko je nadležan, onda pitaj Vladu Republike Srpske. U boljem slučaju, narodni poslanici svoja pitanja adresiraju na premijera, a …
VIŠE

Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamenta BiH dala je na današnjoj sjednici “zeleno svetlo” na Protokol o utvrđivanju …
VIŠE

Podršku Mlađenu Božoviću u Predstavničkom domu BiH, SDA je uslovila određenim funkcijama u Republici Srpskoj, tvrde odlično obaviješteni …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)