Home Region Džonson: Istorijska pobjeda, mandat za sprovođenje Brexita

Džonson: Istorijska pobjeda, mandat za sprovođenje Brexita

0

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson poručio je, poslije ubjedljive pobjede njegove Konzervativne partije na izborima, da su konzervativci po svemu sudeći “osvojili snažan novi mandat da se Brexit sprovede do kraja”.

“Smatram da će se pokazati da su ovo bili istorijski izbori koji su nam pružili šansu da se, u novoj vladi, ispoštuje demokratska volja britanskog naroda”, istakao je Džonson.

On je naveo da je to i šansa da se Britanija promeni na bolje i oslobodi potencijal svih ljudi u zemlji.

“Prije svega, želim da zahvalim ljudima što su izašli na decembarske izbore koje nismo željeli da raspišemo, ali koji su smatram postali istorijski”, kazao je Džonson, prenose agencije.

Konzervativna partija britanskog premijera Borisa Džonsona ostvarila je ubjedljivu pobjedu na izborima, a najnovije procjene pokazuju da je zasigurno obezbijedila većinu u parlamentu, čime je otvoren put za sprovođenje Brexita.

Prema posljednjim podacima BBC-ija, Konzervativna partija je osvojila 364 mjesta u parlamentu od 650, a Laburistička stranka 203.

Rezultati izbora se još broje, a “Politiko” ocjenjuje da ovaj rezultat predstavlja veliku ličnu pobjedu za Džonsona i znači da će Britanija skoro sigurno napustiti EU u januaru sljedeće godine.

Ovo je najveća pobjeda torijevaca u prethodnih 30 godina, a bolji rezultat ostvarila je samo “gvozdena lejdi” Margaret Tačer na izborima 1983. kada je osvojila 397 mandata, piše “Gardijan”.

Istovremeno, laburisti su zabilježili najgori rezultat od 1935. godine, a njihov lider Džeremi Korbin se suočava sa pozivima da podnese ostavku.

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of