Home Biznis Dženet Jelen: Bitkoin špekulativna imovina

Dženet Jelen: Bitkoin špekulativna imovina

0

23.02.2021. / 16:30

NJUJORK – Američka ministarka finansija Dženet Jelen smatra da posjedovanje bitkoina predstavlja rizik kako za investitore, tako i za građane, i ističe da su važna pitanja o zakonitosti i stabilnosti najveće svjetske kriptovalute i dalje otvorena.

Foto: Pixabay

“Ne mislim da se bitkoin široko koristi kao sredstvo transakcija, ali i u mjeri u kojoj se koristi, bojim se da je to često za nezakonite finansijske radnje. On je krajnje neisplativ za obavljanje transakcija, jer količina energije koja se troši za obradu tih transakcija je zapanjujuća”, rekla je Jelen za CNBC u ponedjeljak.

Potrošnja električne energije koja se koristi u procesu rudarenja bitkoina ostavlja godišnji otisak ugljenika jednak emisiji koju ima država veličine Novog Zelanda, prema računici portala Digikonomist.

Pored zabrinutosti vezanih za potrošnju struje, bitkoin se smatra i alatom koji koriste akteri uključeni u brojne nelegalne aktivnosti jer je njegovu upotrebu teško pratiti.

Takođe, tu je i izrazita volatilnost ovog digitalnog novčića čija cijena, od njegovog nastanka do danas, bilježi silovite uspone i padove, dodaje američka tv stanica.

“To je izuzetno špekulativna imovina i mislim da bi ljudi trebalo da budu svjesni njene esktremne nestabilnosti, a ja sam zaista zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka koje investitori mogu da pretrpe“, rekla je Dženet Jelen. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let’s block ads! (Why?)

avatar
  Pretplati se  
Notify of