Home Biznis Dujaković: Ako me smijene, građani će platiti 500.000 KM

Dujaković: Ako me smijene, građani će platiti 500.000 KM

5

18.02.2021. / 15:52

BANJALUKA – Direktor Agencije za osiguranje Republike Srpske Slaven Dujaković rekao je da će njegova smjena, koju je pokrenula Vlada RS, a za koju tvrdi da je nezakonita, koštati građane Srpske pola miliona maraka.

„Meni je ostalo četiri godine i dva mjeseca, ja sam izabran na konkursu, ne kao politička ličnost. Nisam funkcioner DNS-a, samo član, nekada davno sam bio predsjednik Regionalnog odbora, ali to ne postoji više u važećem stranačkom statutu. Član stranke mogu biti po zakonu, ako me smijene, to će biti nezakonito. Ja ću svoja prava tražiti na sudu i moraće da mi isplate najmanje oko 500 hiljada maraka odštete, plus isto toliko novom direktoru kojeg misle da imenuju“, naglasio je Dujaković.

Ističe da će sve to platiti građani Srpske.

„To je politički obračun SNSD-a sa DNS-om, ali neka nađu razlog koji je u skladu sa zakonom i razriješe me, da nema štete i moje žalbe. Ja sam na mjestu regulatora, to je nezavisno tijelo, ovo nije zapamćeno, nama će zbog takvog ponašanja Vlade međunarodna zajednica oduzeti finansijski sektor i prebaciti ga na nivo BiH. Ako dokažu da sam predsjednik u nekoj stranci, ja ću sam podnijeti ostavku. Šta znači mandat nekome, šta znači bilo kojem radniku ugovor na neodređeno vrijeme, šta da oni očekuju, ovdje je u pitanju provođenje sile, a ne zakona“, rekao je Dujaković.

Istakao je da je još nezabilježen slučaj da Narodna skupština nekog imenuje za v.d. direktora, što bi sada trebala da uradi, ako on bude smijenjen.

„To je sila, neka me smijene, ja ću se vratiti putem suda, pa opet nek bude isto, ganjaćemo se pet godina, to će plaćati građani i tržište osiguranja“, istakao je Dujaković.

Dujaković kaže da je vlast u kršenju zakona spremna da ide do te mjere da mijenja sastav Komisije za izbor i imenovanje NSRS kako bi imali većinu da predlože njegovu smjenu.

„Komisija je odbila prijedlog Vlade, ali su onda promijenili sastav komisije i opet će predložiti smjenu. Podnijeću krivične prijave protiv članova Komisije, protiv premijera koji to predlaže“, istakao je Dujaković.

Dodao je da njegovi rezultati pokazuju da je uspješno rukovodio Agencijom, da je tržište osiguranja stabilno i da uspješno posluje, osim „Krajina osiguranja“ koje je u državnom vlasništvu. Dodaje da je i tu , zahvaljujući dokazima Agencije, dobijen arbitražni spor u Parizu.

Podsjećamo, Vlada je donijela Rješenje kojim Narodnoj skupštini predlaže da razriješi direktora Agencije za osiguranje RS Slavena Dujakovića, a kao obrazloženje navedeno je da je on istovremeno na funkciji u političkoj stranci.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

5 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here