Home Biznis Država odobrila Fijatu garancije za kredit od 6,3 milijarde evra

Država odobrila Fijatu garancije za kredit od 6,3 milijarde evra

610

24.06.2020. / 14:59

RIM — Italija je donijela uredbu kojom se italijanskoj jedinici Fijat Krajslera odobravaju državne garancije za kredit u iznosu od 6,3 milijarde evra, javlja Rojters.

Italijanski revizorski sud je, prema riječima neimenovanog izvora Rojtersa, donio takvu odluku na kraju dugotrajnog postupka u kojem je osporavano odobravanje kreditnih garancija.

Odobrenje suda usledilo je nakon prethodne saglasnosti Ministarstva ekonomije.

Kredit će italijanskoj diviziji FCA odobriti banka Inteza Sanpaolo, koja je prihvatila državne garancije pri čemu će se 80 odsto iznosa kredita obezbediti preko izvozno-kreditne agencije SACE.

Zahtjev Fijata za dobijanje državne podrške izazvao je kontroverze, jer FCA radi na spajanju sa francuskim rivalom Pežo Sitroenom a pri tome je holding italijansko-američkog proizvođača automobila registrovan u Holandiji. Globalni brendovi kompanije FCA uključuju Fijat, DŽip, Dodž i Maserati.

Za sada nije poznato koje je uslove, ako ih ima, Italija postavila za davanje garancija i da li će to pogoditi planiranu vanrednu dividendu FCA od 5,5 milijardi evra, koja je ključni element u spajanju sa Pežo Sitroenom, navodi Rojters.

U Fijat Krajsleru, čije su akcije na prijepodnevnom trgovanju skliznule 0,5 posto, trenutno nema komentara povodom informacije o garancijama. Tanjug

Tagovi:

Povezane vijesti

Let's block ads! (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here