Home Biznis “Drenja” iz Drvara na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu

“Drenja” iz Drvara na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu

6

13.02.2022. / 16:40

NOVI SAD – Opština Drvar na “Sajmu zavičaja” u Novom Sadu promoviše drvarsku domaću rakiju “drenju” i druge jedinstvene proizvode koji se spravljaju od drenjine, kao i turističke potencijale, izjavila je Srni načelnik ove opštine Dušica Runić.

Foto: Srna

Runićeva je navela da će Drvar predstaviti i pekmez od drenjine, jedan od pet zaštićenih proizvoda, koji nosi oznaku zaštićenog porijekla na području BiH, na šta su Drvarčani posebno ponosni.

Ona je dodala da će biti predstavljena i čuvena unačka narodna nošnja po svemu jedinstvena u tom dijelu BiH, koja je dobila ime po rijeci Uvcu, koja protiče kroz uvačku dolinu.

“Putem promotivnog materijala predstavićemo posjetiocima i poslovnim ljudima velike turističke potencijale Drvara i njegove okoline. Sve to, naravno, uz čašice razgovora na našem štandu”, rekla je Runićeva na trećem “Sajmu zavičaja”, koji se održava u Master-centru Novosadskog sajma.

Prema njenim riječima, Sajam je prilika da se porazgovara sa braćom iz Vojvodine koji vuku korijene iz Krajine, ali i da se uspostave novi i obnove stari poslovni kontakti.

Jednodnevnu manifestaciju “Sajam zavičaja” otvorio je direktor Fonda Autonomne Pokrajine Vojvodine za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu Duško Ćutilo.

Posjetiocima sajma na ceremoniji otvaranja obratio se i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić.

Sajam zavičaja ima za cilj da poveže i unaprijedi saradnju institucija, organizacija i zavičajnih udruženja iz Srbije i regiona, u oblastima privrede, turizma i kulture.

Manifestacija je okupila 100 izlagača, koji će predstaviti svoj zavičaj, kao i rad na očuvanju i njegovanju bogate kulturne baštine srpskog naroda, kroz promociju tradicije, običaja, jezika i kulture.

Organizator, Sajma zavičaja je Fond za izbjegla, raseljena lica i saradnju sa Srbima u regionu.

Osim iz Srbije, na ovom sajmu su prisutni izlagači iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske Rumunije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i BiH. Srna

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)