Home Biznis Drastično poskupljenje u Njemačkoj: Moguće i nestašice

Drastično poskupljenje u Njemačkoj: Moguće i nestašice

0

09.10.2021. / 14:40

BERLIN – Osnovne prehrambene namirnice u Njemačkoj drastično poskupljuju, a neke od njih bi u trgovinama uskoro mogle biti i do 25 posto skuplje.

FOTO: Pixabay

U Njemačkoj će u idućih nekoliko mjeseci doći do velikog poskupljenja proizvoda te proizvođači “prijete” i do 25 posto višim cijenama prehrambenih proizvoda, prenosi Fenix magazin.

Proizvođači poput Nestléa i Henkela trenutno pregovaraju s velikim trgovačkim lancima o drastičnom povećanju cijena.

Portal “Lebensmittelzeitung”, koji objavljuje vesti vezane za trgovinu i hranu, piše kako i proizvođači tjestenine planiraju da povise cijene, prenosi Večernji list. Na primjer, testenina proizvođača Birkel, najvećeg njemačkog proizvođača sušene tjestenine, mogla bi biti 19 posto skuplja od dosadašnje cijene, a tjestenina proizvođača Buitoni čak 25 posto skuplja.

Razlog poskupljenja je cijena šećera, žitarica i drugih sastojaka koji su u poslednjih 12 mjeseci porasli 40 posto. Veliki trgovački lanci u Njemačkoj i dalje pokušavaju da se bore protiv planiranog povećanja cijena koje najavljuju proizvođači. To bi moglo dovesti i do nestašice nekih proizvoda u trgovinama.

U prošlosti, kod ovakvih situacija, neki trgovački lanci nisu naručivali određene proizvode kako bi izvršili pritisak na proizvođače i tako pokušali da spriječe povećanje cena.

U intervju za nemački Bild, Bernard Burdik iz potrošačkog centra u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji predlaže oslobađanje od PDV-a za voće i povrće kako bi zdrava prehrana ostala pristupačna. Političari također daju predloge kako da se umanji inflacija. Političar CDU-a Johanes Štajniger, na primjer, predlaže ukidanje nameta za zelenu električnu energiju.    Večernji list

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here