Home Biznis Dragan Vučetić radi u struci: Bjegunac iz RS proizvodi punjače za automobile...

Dragan Vučetić radi u struci: Bjegunac iz RS proizvodi punjače za automobile u Njemačkoj

0

02.02.2022. / 15:00

MINHEN – Dragan Vučetić koji je prije nekoliko godina u Republici Srpskoj osnovao preduzeće za proizvodnju električnih vozila, a zatim optužen za zloupotrebu položaja i poslovnu prevaru, po svemu sudeći u Njemačkoj je nastavio da se bavi “istim” biznisom.

Izvor: Screenshot

Vučetić, odbjegli “inovator” za kojim je u Republici Srpskoj raspisana međunarodna potjernica, jedan je od lidera i osnivača kompanije “Kinetos” koja proizvodi punjače za električna vozila u Njemačkoj.

“Kinetos Group je inovativna kompanija za zelene tehnologije na budućem gigantskom tržištu tehnologija e-punjača. Od razvoja do proizvodnje, nudimo najinovativnije ugradbene punjače i stanice za e-punjenje (DC i AC) širom sveta. Verujte našim inženjerskim uslugama, proizvedenim u Nemačkoj”, piše na sajtu preduzeća.

Vučetić je dio tima inženjera koji, kako se navodi, imaju dugogodišnje interdisciplinarno iskustvo u razvoju i proizvodnji modernih tehnologija pogona i punjenja.

“Uvjerili smo se da je, s obzirom na klimatske promjene, vreme klasičnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem prošlo i da će preovladati električni pogoni. Brzo nam je postalo jasno da uspjeh e-mobilnosti stoji i pada sa sveobuhvatnom i moćnom infrastrukturom za e-punjenje”, hvale se u ”Kinetosu”.

Preduzeće posluje u Evropi i Aziji.

Projekat električnog automobila u RS

Dragan Vučetić je prije desetak godina bio lider projekta koji je uz podršku vlasti pod okriljem specijalno osnovanog javnog preduzeća ”Nikola Tesla” trebalo da rezultira prizvodnjom električnih automobila u Republici Srpskoj. Projekat je propao, a Vučetić je dobio krivičnu prijavu i potjernicu

Za njim je u Republici Srpskoj 2014. godine raspisana potjernica koja je i dalje aktivna kao i mjera određivanja pritvora koju je odredio Okružni sud u Banjaluci na prijedlog Republičkog javnog tužilaštva.

U junu 2015. godine podnesen je izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v. d. direktora javnog preduzeća “Nikola Tesla”, u periodu od 2012. do 2014. godine zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1.104.878 KM.

Prma navodima iz istrage Vučetić je po projektu “Elektromobil” izvršio isporuku robe i usluga preduzeću “Nikola Tesla GMBH” u Kelnu, a istovremeno preduzeće “Nikola Tesla” Banjaluka opteretio izdajući mjenice u njegovo ime i teret kao garanciju da će preduzeće iz Kelna, tj. iz Bedburga ispuniti preuzete obaveze.

Bio je odgovorno lice u oba preduzeća, a protivno statutu i odluci Vlade RS kao većinskog vlasnika “Nikole Tesle” d.o.o. Banjaluka, osnovao je istoimeno preduzeće u Njemačkoj. Jedno vrijeme Vučetić je bio i savjetnik Milorada Dodika u vrijeme dok je Dodik bio predsjednik Srpske.

Predstavio električni automobil i nestao

U Fabrici “Jakše” u Aleksandrovcu u novembru 2013. godine Vučetić je u prisustvu ministara Vlade RS i drugih zvanica prezentovao elektromobil čije su komponente proizvele firme u Republici Srpskoj. Bilo je najavljeno da će se ovi automobili izvoziti u Njemačku, po narudžbi tamošnjeg partnera.

Ranije, iste godine, Vlada Republike Srpske dala je preduzeću kojim je upravljao Vučetić garancije za kredit od 12 miliona KM i taj kredit još uvijek nije otplaćen. Novac je bio predviđen za opremanje fabrika za proizvodnju tekstilnih proizvoda u Bileći, Ljubinju i Trebinju – još jedna djelatnost kojom se Vučetić bavio.

U Njemačku, čiji je državljanin, na kraju je umjesto električnog automobila otišao Vučetić i od tada je nedostupan organima gonjenja u Republici Srpskoj. Mondo

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)