Home Vijesti “DOM NARODA NIJE USVOJIO NIJEDAN ZAKON” Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu...

“DOM NARODA NIJE USVOJIO NIJEDAN ZAKON” Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu ili podnese ostavku

0

Gospodine Čoviću, Dom naroda u novom sazivu nije usvojio nijedan zakon. U parlamentarnoj proceduri je više od 30 zakona koji su na čekanju. Desetine važnih međunarodnih ugovora su na čekanju što nanosi ogromne ekonomske štete. Nisu imenovane delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
Poručio je ovo delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i potpredsjednik SDP BiH Denis Bećirović od danas predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću.
– Prošlo je više od sedam mjeseci od konstituiranja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Nažalost, Dom naroda je potpuno blokiran. Također, više od jedanaest mjeseci ne radi ni Predstavnički dom. To je flagrantno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava BiH i Poslovnika o radu Doma naroda i Predstavničkog doma – naveo je Bećirović.
Foto: Klix/RAS SrbijaDenis Bećirović
Dodaje da je ovakva opstrukcionaška politika nedopustiva i zato te javno poziva da se, napokon, prekine s takvom političkom praksom.
– Vi ste, također, jedan od onih koji uporno blokiraju sazivanje i održavanje sjednica Doma naroda.  Da je to istina, između ostalog, potvrđuje i činjenica da se na poslovnički sazvanu sjednicu Doma naroda u junu ove godine, zajedno sa svojim političkim saveznicima iz SNSD-a, niste odazvali – naglasio je on.
Navodi da “takvim antiustavnim i antiposlovničkim djelovanjem nanosi  štetu svim građanima i narodima Bosne i Hercegovine”.

– Zbog opstrukcija i potpunog zastoja u radu državnih organa vlasti blokirane su stotine miliona eura za kapitalne investicije i javne radove koji znače zapošljavanje hiljada radnika u BiH. EBRD je do sada u BiH investirao 2,5 milijarde eura. Trenutno su aktivna 73 projekta. Da li znate da je zbog političkih blokada iskorišten tek dio od ovogodišnjih odobrenih 300 miliona eura? – upitao je javno Čovića.
Milionska šteta
On je između ostalog, pitao da li mu je poznato da u EBRD-u očekuju da se odobreni projekti konačno počnu implementirati?; Da zbog nesposobnosti povlačenja odobrenih kreditnih sredstava BiH plaća penale?
Ističe da zbog takvog neodgovornog odnosa trpe podjednako svi građani i narodi u cijeloj državi BiH, dok s druge strane, političari koji blokiraju i opstruiraju rad državnih organa vlasti nemaju nikakve štete.
Pročitajte još:“DOM NARODA NIJE USVOJIO NIJEDAN ZAKON” Bećirović pozvao Čovića da sazove sjednicu ili podnese ostavku
– Zato vas, kao predsjedavajućeg Doma naroda, javno pozivam da najkasnije u roku od sedam dana sazovete sjednicu ovog najvišeg zakonodavnog organa države BiH. Vaša politička nadmudrivanja, od kojih niko u ovoj zemlji nema nikakve koristi, nastavite na onim destinacijama gdje ne proizvodite štetu za sve građane i narode. Parlamentarna skupština BiH nije mjesto gdje to trebate raditi. Blokada države i državnih organa je veoma opasan posao sa nesagledivim posljedicama – rekao je on.
Radite ili podnesite ostavku
– Krajnje je vrijeme da počnete raditi posao za koji ste preskupo plaćeni od građana ili podnesite neopozivu ostavku ako nećete da radite u skladu sa Ustavom BiH i Poslovnikom Doma naroda – zaključio je on.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Poznati humanista i motivacioni govornik Nik Vujičić sastao se danas sa zvaničnicima Republike Srpske. Nika Vujičića ugostio je predsjednik …
VIŠE

Klub poslanika SNSD prošle sedmice je iznenada povukao kandidaturu Denisa Šulića za potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske koji je …
VIŠE

Dragan Čović od danas je predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. U narednih osam mjeseci, prema načelu redovne …
VIŠE

Ministar spoljnih poslova Slovačke i predsjedavajući OEBS Miroslav Lajčak oglasio se nakon jučerašnjeg susreta s članom Predsjedništva BiH i …
VIŠE

“Povratnici su zbog freza prodavali patriotizam.” Admir Čavka, …
VIŠE

Bez obzira na oštro protivljenje Srba i međunarodne zajednice, insistira da migranti budu smješteni u Medeno polje. Mustafa Ružnić, premijer …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)