Home Vijesti DOLAZE SA RATIŠTA Mektić: Urađeno sve za prijem državljana BiH koje deportuju...

DOLAZE SA RATIŠTA Mektić: Urađeno sve za prijem državljana BiH koje deportuju iz Sirije

0

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da ovo ministarstvo preduzima sve što je u mogućnosti kako bi do subote bilo urađeno sve što je moguće za prijem državljana BiH koji treba da budu deportovani iz Sirije.
Navodeći da je juče obaviješten o zaključku Predsjedništva BiH o povratku državljana BiH sa stranih ratišta, Mektić je rekao da postoji mogućnost da među tim povratnicima bude i devet osoba koje su osumnjičene da su pripadnici tzv. “Islamske države” za kojima je BiH ranije raspisala potjernice i odredila im pritvor.
– Ako se nešto nepredviđeno ne desi, u subotu svi dolaze – rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.
Ističući da nema dileme da BiH ima obavezu da prihvati svoje državljane, Mektić je naveo da je prethodno potrebno provesti provjeru da li je riječ o državljanima BiH ili, kada je riječ o djeci, da li mogu steći državljanstvo BiH kada dođu.

Prema njegovim riječima, potrebno je utvrditi i da nije riječ o radikalizovanim porodicama u koje će biti smještena djeca ili da se dogovori sa centrima za socijalni rad da budu staratelji.
On je naveo da je za pripremu prihvata lica sa stranih ratišta potrebna koordinisana akcija institucija od nivoa BiH, preko entiteta i kantona do lokalnih zajednica.
Ističući da se ne zna tačan broj koliko djece stiže u BiH, Mektić je rekao da će trogodišenje dijete koje je ostalo bez roditelja i braće, prihvatiti djed i baka u Sarajevu, za koje je izvršena provjera.
Ukoliko u subotu stigne i devet osoba sa međunarodne potjernice kojima je određen pritvor, Mektić je rekao da će da će oni biti proslijeđene Tužilaštvu BiH.
Govoreći o problemu smještaja migranata u BiH, Mektić je rekao da je juče potpisan dogovor o otvaranju centra u kasarni u Blažuju, nakon čega je dao nalog da otpočne adaptacija tog objekta i da u najskorije vrijeme počne prebacivanje migranata.
– Obavezali smo se da ćemo staviti sve svoje kapacitete na raspolaganje da migrantski centri ne ometaju život u lokalnoj zajednici – dodao je Mektić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Počasni predsjednik PDP i bivši član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić predvodio je delegaciju Međunarodnog centra Nizami Gandžavi na prijemu …
VIŠE

Savjet ministara BiH odobrio je u prvoj polovini 2019. godine isplatu 1.100.300 KM tekuće budžetske rezerve. Najveći pojedinačni iznos od 340.000 …
VIŠE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Milorad Dodik i Šefik Džaferović boraviće sutra i u četvrtak, …
VIŠE

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra bi napokon trebao formirati stalna radna tijela bez kojih nije moguće razmatrati …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska definitivno ostaje protiv članstva u NATO, jer bi Srbi integracijom …
VIŠE

“Ako NATO kaže da nije ANP, Dodik može otvoriti šampanjac, a Bakir politički grob!” Valentin Incko, visoki predstavnik u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)