Home Vijesti DOLAZAK NA JAHORINU – VID PODRŠKE SRPSKOJ I NJENOM RUKOVODSTVU

DOLAZAK NA JAHORINU – VID PODRŠKE SRPSKOJ I NJENOM RUKOVODSTVU

0

epa09000969
BEOGRAD – Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da danas ide na “Jahorina ekonomski forum” kao vid podrške narodu Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu, koji su pod velikim pritiscima.
Brnabićeva je naglasila da će se Srbija boriti za interese Republike Srpske, kao vid stabilnosti BiH.
“Idem tamo i kao vid podrške našem narodu u Republici Srpskoj i rukovodstvu Srpske koji su pod veliki pritiscima, za koje mislim da su nefer”, rekla je Brnabićeva za TV “Pink”, navodeći da će na skupu, osim razgovora o saradnji i ekonomiji, biti političkih tema.
Ona kaže da i sve ono što se dešava sa sankcijama srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović nije u redu, ni demokratski.
Brnabićeva je rekla da je o tome juče pričala sa pomoćnikom državnog sekretara SAD u Kancelariji za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid, kojoj je ukazala da svi, kada pričaju Dodik i Cvijanovićeva, uvijek čuju drugi dio njihove rečenice – “da će Republika Srpska biti primorana da napusti BiH”, ali ne i prvi “da će se to desiti ukoliko se nastavi da se mijenja Dejtonski sporazum”.
“Rekla sam na tom sastanku – zašto ne čujete taj prvi deo rečenice?”, istakla je Brnabićeva i navela da je to prenijela nedavno i visokim evropskim zvaničnicima u Briselu.
Ona je ponovila da je Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i da ga čuva, te da joj se čini da i Republika Srpska pokušava samo da se on ne mijenja i da se ne nameću promjene.
“Idem danas na Jahorinu kao vid podrške. Ne znam koliko je to u ovom trenutku politički pametno, ali mislim da je to politički ispravno i jedino ljudski. Ako smo garant Dejtonskog sporazuma, moramo u tom smislu da podržavamo Republiku Srpsku”, rekla je Brnabićeva.
Ona je istakla da se nikome ni u Republici Srpskoj, ni Hrvatima u BiH, niti bilo kome u BiH mogu nametati promjene Dejtonskog sporazuma, a da se oni ne pitaju i ne dobije njihovo odobrenje, jer to u suprotno, to vodi u dodatnu nestabilnost.
Brnabićeva je podsjetila da će na “Jahorina ekonomskom forumu” učestvovati na završnom panelu sa predsjednikom Republike Srpske Željkom Cvijanovićev i premijerom Srpske Radovanom Viškovićem.
“Razgovaraćemo o našoj saradnji i generalno regionalnoj saradnji i izazovima. Srbiji je region izuzetno važan kao tržište, a u celom regionu najvažnija BiH. Tamo imamo i razmenu gotovo pet milijardi evra”, navela je ona.
Brnabićeva je navela da će prije odlaska na Jahorinu prisustvovati velikom sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na kojem će on biti izviješten o svim velikim infrastrukturnim projektima kako napreduju.
Adblock test (Why?)