Home Biznis Dolar na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

Dolar na najvišem nivou u posljednjih 20 godina

0

10.07.2022. / 14:10

NJUJORK – Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta prošle nedjelje dostigla novi najviši nivo u 20 godina, pri čemu je kurs evropske valute prema dolaru skliznuo na najniži nivo u isto toliko godina.

Foto: Tanjug/shutterstock.com

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je prošle nedjelje 1,5 odsto, na otprilike 107,00 bodova, a u jednom je trenutku dosegnuo i 107,79 bodova, novu najviši nivo u 20 godina.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti ojačao 2,2 odsto, pa je cijena evra skliznula na 1,0185 dolara, a u jednom je trenutku zaronila na 1,0072 dolara, novi najniži nivo u 20 godina, piše See Biz.

Kurs dolara porastao je i prema japanskoj valuti, za 0,6 odsto, na 136,10 jena.

Dolarov indeks porastao je za više od 1 odsto drugu nedjelju zaredom, što se ponajviše zahvaljuje agresivnom povećanju kamatnih stopa američke centralne banke.

Prošle nedjelje objavljen zapisnik s junske sjednice Feda, na kojoj su kamate povećane za 0,75 odstotnih bodova.

Zapisnik je pokazao da se čelnici centralne banke slažu da bi na sjednici u julu trebalo dodatno povećati ključne kamate za 0,50 ili 0,75 postotnih bodova, s obzirom da se inflacija u SAD kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, iznad 8,5 odsto.

Na tržištu novca sada se procjenjuje da će ključna kamata u martu sljedeće godine dosegnuti vrhunac od 3,44 odsto, dok se nedavno procjenjivalo da bi do maja mogla dosegnuti 4 odsto. Trenutno se kreće na 1,58 odsto.

Japanska je valuta, ipak, pod pritiskom slabosti trećeg po veličini svjetske privrede, premda japanska centralna banka, za razliku od većine ostalih centralnih banaka u svijetu, i dalje pokušava podržati privredu labavom monetarnom politikom.

U petak je, neposredno nakon kobnog atentata na bivšeg premijera Shinza Abea, jen ponešto ojačao jer slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena. Ipak, ubrzo se ponovno našao pod pritiskom.

Evro je, ipak, oslabio jer privreda evrozone zbog energetske krize prijeti recesija.

Unatoč tome, Evropska centralna banka (ECB) morat će povećati ključne kamate jer se inflacija u tom bloku kreće na rekordnim nivoima od 8,6 odsto.

Nakon što u julu ECB poveća kamate za 0,25 postotnih bodova, u septembru se može očekivati i veće povećanje kamata, kazao je prošle nedjelje Ignazio Visco, član upravnog veća ECB. SEEbiz

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)