Home Biznis Dolar bolje utočište od inflacije i recesije od zlata

Dolar bolje utočište od inflacije i recesije od zlata

0

24.07.2022. / 15:35

NJUJORK – Zlato je ove godine oslabilo, čak i kada su ekonomski uslovi sada pogodni za procvat imovine i značajno je slabije u odnosu na američki dolar.

Foto: SHUTTERSTOCK

Na plemeniti metal se tradicionalno gledalo kao na zaštitu od inflacije i utočište u vremenima ekonomske neizvjesnosti.

Ali uprkos visokoj inflaciji i rastućem strahu od recesije, zlato je palo za 15 odsto otkako je početkom marta dostiglo visok nivo iznad 2.000 dolara po unci, a do danas je u padu od pet odsto. U međuvremenu, indeks američkog dolara je skočio devet odsto od početka marta i 11 odsto od početka godine.

S obzirom da je inflacija na vrhuncu od 41 godine od 9,1 odsto u odnosu na prethodnu godinu, 2022. bi teoretski trebalo da bude vrijeme da zlato zablista.

A Volstrit sve više upozorava da će američka ekonomija kliziti u recesiju ove ili sljedeće godine. Ali u četvrtak je zlato dostiglo 16-mjesečni minimum od 1.680 dolara po unci.

U međuvremenu, dolar je blizu 20-godišnjih maksimuma, u korist Federalnih rezervi koje agresivno podižu referentne stope. Od marta, centralna banka je progresivno povećavala stope za 25, 50 i 75 baznih poena. Nakon što se njegov sljedeći sastanak završi u srijedu, analitičari očekuju još jedno povećanje od 75 poena, ili možda čak 100 poena.

U stvari, stope su ključni pokretač cijena zlata jer metal ne nudi prinos, što znači da je zlato obično u negativnoj korelaciji sa dolarom“, kaže UBS analitičar robe Đovani Staunovo.

U određenim okolnostima, na primjer u vremenima povećanog straha i nestabilnosti, potražnja za imovinom koja se čuva na sigurnom skače. I tada korelacija između zlata i dolara postaje pozitivna, što se dogodilo tokom finansijske krize 2008. godine, dodao je on.

Dominacija dolara kao valute po izboru za određivanje cijena robe djeluje kao još jedno kočenje zlata. Kada je dolar jak, to ima tendenciju pritiska na smanjenje cena zlata.

S obzirom na to da se trendovi nastavljaju, izgledi za zlato su slabi. Blic

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)