Home Vijesti DOKUMENT DANAS NA STOLU Šta piše u sporazumu koji potpisuju Šarović i...

DOKUMENT DANAS NA STOLU Šta piše u sporazumu koji potpisuju Šarović i Popović

0

Srpska demokratska stranka (SDS) potpisaće danas sporazum o saradnji sa Srpskom narodnom partijom (SNP) u Beogradu, a dokumentu se definiše da su prioriteti politika dvije stranke evropske integracije i otvaranje kanala saradnje Srbije i Srpske sa Ruskom Federacijom.
Dokument će potpisati predsjednici dvije stranke, Mirko Šarović i Nenad Popović, a delegaciju SDS činiće, osim Šarovića, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini RS Miladin Stanić, generalni sekretar Zoran Latinović, član Predsjedništva stranke Maja Dragojević – Stojić, predsjednica Aktiva žena Vesna Adamović i članice Aktiva žena Bosiljka Dunjić i Gordana Aćimović.
Sporazum u koga je Srpskainfo imala uvid, ima preambulu i osam članova kojima se definiše saradnja dvije stranke. Preambulom se definiše opredjeljenost dvije stranke teritoritorijalnom integritetu Srbije definisanom Ustavom i Rezolucijom UN 1244 koja Kosovo i Metohiju smatraju sastavnim i neotuđivim dijelom Srbije, kao i opredjeljenost dvije stranke ustavnom položaju Republike Srpske u okviru Bosne i Hercegovine.
Foto: Vladimir Živojinović/RAS Srbija
Sporazum definiše i opredjeljenje dvije stranke da grade međunarodna partnerstva sa narodnjačkim strankama i drugim organizacijama u cilju podrške Srbiji i Srpskoj, njihovom teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, ekonomskom razvoju i boljem predstavljanju srpskih interesa u međunarodnoj zajednici.

– Strane će se konsultovati i razmjenjivati informacije o aktuelnim pitanjima u Republici Srbiji, Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, o bilateralnim odnosima dviju država i sprovođenju Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama između Republike Srbije i Republike Srpske – piše u sporazumu SDS i SNP.
U njemu se definiše i da će stranke uzajamno razmjenjivati iskustva iz oblasti stranačkog organizacionog rada, obuke i edukacije kadrova.
– Strane će, duboko posvećene zaštiti interesa srpskog naroda u regionu i dijaspori i jačanju njegovog duhovnog i kulturnog jedinstva, organizovati bilateralne i multilateralne seminare i konferencije posvećene položaju srpskog naroda; značaju izučavanja srpske tradicije, nasljeđa i duhovnosti; odbrani vrijednosti tradicionalne porodice i demografskom razvoju nacije – navodi se, između ostalog, u tekstu sporazuma.
Inače, ozvaničenje saradnje SDS i SNP u javnosti se tumači kao namjera SDS da se približi Moskvi, odnosno partiji Jedinstvna Rusija Vladimira Putina, sa kojom je navodno Popović u dobrim odnosima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda najavio je mogućnost da osnovica plate u zajedničkim organima bude povećana za …
VIŠE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je srećan zbog postojanja Republike Srpske i što može da joj pomogne. – Moramo da se …
VIŠE

„U Vladi Dine Konakovića bili su sve DIF-ovci. Zamislite kada bih ja za ministre postavio svoje kolege muzičare.“ Fahrudin Pecikoza, poslanik u …
VIŠE

Po zagađenosti vazduha, Sarajevo na prvom mjestu u svijetu. Abdulah Skaka, gradonačelnik …
VIŠE

Nacionalni park „Kozara“ tokom prošle godine posjetilo 120.000 gostiju, a spremno ih dočekuju i u novoj sezoni. Dragan Romčević, direktor NP …
VIŠE

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković danas tačno u podne upoznaće lidera DNS Nenada Nešića sa odlukom da podnosi ostavku na mjesto …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)