Home Vijesti Dodik: Vjerujem da Srpska neće ostati dio BiH

Dodik: Vjerujem da Srpska neće ostati dio BiH

0

BEOGRAD – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć u emisiji Hit Tvit da je ostanak Republike Srpske u BiH “najpogrešnija odluka međunarodne zajednice u posljednje vrijeme”, i da vjeruje da Srpska neće ostati dio te države.
Gostujući na TV Pink, Dodik je ocijenio da se u regionu “rat nastavlja političkim sredstvima” u mnogim aspektima, te da je međunarodna zajednica odluke u BiH donosila na osnovu “lažnih predstava i stereotipa” o srpskom narodu.
“BiH nije moja matična država, moja matična država je Srbija… Ja se ne osjećam srećno što se nalazim u BiH, a član sam Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.
Komentarišući kritike povodom nedavne izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je Trebinje “najljepši srpski grad”, Dodik je rekao da taj grad “jeste i da će ostati srpski grad”.
“Trebinje treba da bude široko i otvoreno za sve nacionalnosti… ali su 95 odsto stanovnici Trebinja Srbi. Muslimani su napravili tu priču kako (Vučić) nema pravo da komentariše”, rekao je Dodik.
On je ocijenio i da je od ekonomske pomoći i izgradnje aerodroma u tom kraju, koji je najavio Vučić, važniji “osjećaj običnih ljudi da je Srbija tu”, kao i da su predstavnici Hrvata i Bošnjaka protiv tih projekata zato što bi to značilo “ekonomsko jačanje tog kraja”.
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je sinoć da smatra da Srbija neće prihvatiti samoproglašenu nezavisnost Kosova, niti će Rusija i Kina prihvatiti reviziju Rezolucije 1244 u Sajvetu bezbjednosti UN.
Dodik je rekao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio više puta da neće prihvatiti nezavisnost Kosova, kao i da dvije velike sile kao što su Rusija i Kina neće prihvatiti nikakvo odvajanje, jer se zalažu za poštovanje međunarodnog prava.
Dodik je u emisiji “Hit tvit” na televiziji Pink istakao da je je Vučić postavio jedan novi pristup o Kosovu prema kojem se ne može oteti dio teritorije od jedne suverene zemlje, kao i da položaj Srbije na međunarodnom planu nikada nije bio jači.
“Ako neko dođe u poziciju da bez volje Srbije, (Kosovo) proglasi nezavisnim, zašto se na nas (RS) ne bi primenjivala ista pravila”, rekao je Dodik.
Govoreći o odnosima Republike Srpske sa Srbijom, on je ponovio da su dobri, kao i sa Rusijom, i dodao da Republika Srpska želi da ima takve odnose sa drugima državama u okruženjima, ali i unutar u BiH.
U kontekstu pojedinih navoda u medijima da su u nedavne antivladine proteste u Srbiji umiješani Rusi, Dodik je rekao da su u pitanju lažne vijesti koje se plasiraju.

Let's block ads! (Why?)