Home Vijesti Dodik: Upoznao sam Lavrova sa situacijom u BiH

Dodik: Upoznao sam Lavrova sa situacijom u BiH

0

BEOGRAD – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Beogradu gdje je na radnoj večeri razgovarao sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim kojeg je upoznao sa situacijom u BiH.
“Govorili smo o političkoj situaciji, ne samo u BiH nego i u Republici Srpskoj. Izazovima koji su očigledni u zastoju funkcionisanja svega što u posljednje vrijeme dramatizuju određene stuacije u BiH. Razgovarali smo o Šmitu, jasan je stav Rusije da ne prihvata ovakav dolazak čovjeka koji se predstavlja visokim predstavnikom i da bez odluke Savjeta bezbjednosti on nema legitimitet. Rusi su ranije predlagali da se on imenuje na nekoliko godina i da rezolucijom se jasno utvrdi da nema bonska ovlašćenja i oni će ponovo pokušati na tom planu da rade”, kaže Dodik.
Govorilo se i o unapređenju ekonomske saradnje sa Rusijom, kao i kulturnim projektima koji treba da se realizuju na obje strane.
“Kasnije smo u razgovoru i sa predsjednikom Srbije prošli kroz izazovne situacije na zapadnom Balkanu, pogotovo pitanje Kosova i onoga što je na Kosovu važno, a to je ugrožavanje bezbjednosti Srba, ignorisanje od strane Šiptara te situacije. Pogotovo činjenice da je Rama govorio o tome da je njihov cilj ujedinjenje Kosova i Albanije, a što niko od velikih igrača u svijetu nije osporio što može zaključiti da imaju neku dogovorenu platformu oko toga”, kaže Dodik i poručuje:
“Prijateljstvo Rusije i podrška u realizaciji Dejtonskog sporazuma je apsolutno jasno. Ja sam Lavrova upoznao sa namjerama da čuvamo naše dejtonske pozicije i da smo spremni da odbacimo sva ranije nametnuta rješenja. Njemu to djeluje razumno imajući u vidu da se radi o ustavnim i dejtonskim pravima i da Rusija to može da razumije i može da stoji iza toga“, kaže Dodik.
O Ustavnom sudu BiH
“Lavrov je čovjek koji dobro poznaje detalje. On je bio onaj koji je kreirao sam Dejtonski sporazum. Za vrijeme građanskog rata, on je bio ambasador Rusije u Ujedinjenim nacijama, on dosta tih detalja zna i razumije. Objasnio sam mu da dolazak čovjeka iz Albanije koji je već pro-muslimanski orjentisan govori o tome da njihove namjere jesu da putem neustavnih odluka navodnog Ustavnog suda stvari problematizuju kao što je ova priča o šumama, zemljištu, vodama, samom imenu Republike Srpske”, kaže Dodik.
Razgovaralo se i o energetici
“Mi nismo veliki potrošači gasa, ali smo razgovarali o tome da nastavimo saradnju. Ja moram da kažem da je to povoljno za nas.
Dodik je poručio da će sutra u okviru Samita nesvrstanih razgovarati sa svim ljudima i da će pokušati sa pozicije predstavnika srpskog naroda da ih upozna sa situacijom u BiH i napomenuo da neće iznositi stavove Predsjedništva BiH.
“Ja tu nisam u ime BiH. Ja sam tu kao član srpskog člana Predsjedništva. Pozvani smo sva trojica, ali oni nisu htjeli da dođu”, rekao je Dodik za ATV.
Adblock test (Why?)