Home Vijesti Dodik: Tražićemo da se NS RS izjasni o priznanju samoproglašenog Kosova

Dodik: Tražićemo da se NS RS izjasni o priznanju samoproglašenog Kosova

0

ISTOČNO SARAJEVO – Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da će pokrenuti pitanje vitalnog interesa na prijedlog odluke o priznanju samoproglašenog Kosova.
On je potvrdio da na današnjoj vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH nije usvojen prijedlog odluke o priznanju  BiH samoproglašenog Kosova jer je on bio protiv toga. Naveo je da će se o ovom pitanju izjasniti Narodna skupština Republike Srpske.
“Dalja procedura ide tako što će se na sljedećoj redovnoj sjednici staviti kao obavezna i o njoj će se odlučivati. Ali to nije konačna odluka, ako ja pokrenem, a hoću, pitanje vitalnog nacionalnog interesa, o tome NS RS odlučuje. Kosovo ne može bude priznato, RS ne može da prihvati da se različita praksa primjenjuje. Što se tiče KiM, Predsjedništvo je odlučilo u da se u ovoj fazi podrži nezavisnost KiM, a to nije konačna odluka”, rekao je Dodik.
Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva tražio premiještanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim jer je to dokaz prijateljstva prema jednoj prijateljskoj zemlji kao što je Izrael.
“Smatram da trebamo podržati te napore”, rekao je Dodik.
Podsjećamo da danas nije postignut dogovor o premještanju Ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalem, Dodik je to podržao, dok su Željko Komšić i Šefik Džaferović bili protiv.
Govoreći o svojoj posjeti Zagrebu, Dodik je istakao da nema ništa protiv da se Džaferović i Komšić sastaju i razgovaraju s bilo kim, kao što su, kako je rekao, i ranije radili.
“To su radili ranije. Niko nije pravio problem od toga. Nema potrebe da reagujem na njihove ocjene”, rekao je Dodik i podsjetio da je “Džaferović bez odluke Predsjedništva imao sastanke u Kanadi i da je Komšić putovao u Makedoniju”.
Dodik je rekao da je na današnjoj sjednici Predsjedništva razgovarano o tačkma koje su vezane za kovid pandemiju i na zaključke od ranije.
Rekao je da se pandemija ne stišava i zadržava se na jednom nivou, da je neizvjesno kako će se razvijati tokom zime.
Dodao je da se BiH priključila globalnoj alijansi za nabavku vakcina, ali da se još ne zna kojih vakcina.
“To ne podrazumijeva zabranu da se vakcine ne nabavljaju iz drugih subjekata, nabavka je u nadležnosti entiteta i kantona”, rekao je Dodik.

Let's block ads! (Why?)