Home Vijesti Dodik: Srpska protiv članstva u NATO, jer bi integracijom “moralno oprala” tu...

Dodik: Srpska protiv članstva u NATO, jer bi integracijom “moralno oprala” tu alijansu

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska definitivno ostaje protiv članstva u NATO, jer bi Srbi integracijom “moralno oprali” tu alijansu, zbog čijeg bombardovanja osiromašenim uranijumom i danas umiru djeca.
On je naglasio da je osnovni razlog zbog kojeg se Srpska protivi ulasku u NATO taj što se taj vojni savez stavio na stranu ratnih protivnika Srba i bombardovao srpski narod osiromašenim uranijumom.
Dodik je rekao i da Srpska ne želi da bude van procesa koje zastupa Srbija, ukazujući da bi u slučaju ulaska u NATO ta alijansa napravila granicu na Drini.
– Hrvati hoće u NATO, hoće i Bošnjaci, Srbi neće u NATO. Oni će to vraćati na dnevni red, to je nesumnjivo, ali ako mi budemo uporni u našem stavu da nećemo, neće se nikada donijeti odluka o tome – rekao je Dodik za Televiziju Hepi.
On je istakao da Republika Srpska ostaje privržena politici vojne neutralnosti, o čemu je Narodna skupština Republike Srpske već donijela rezoluciju.
– Neke oblike saradnje moramo da imamo, ali integracija znači raspoređivanje baza i to ne dolazi u obzir – poručio je Dodik.
On je ukazao i da su se geopolitički odnosi promijenili u svijetu i da ni u samom NATO nisu kakvi bili, dok je i Evropa danas suočena sa mnogim unutrašnjim problemima.
Dodik je naglasio da nigdje ne piše da su integracije osnov za formiranje vlasti u BiH, a da su muslimani, blokirajući formiranje Savjeta ministara vjerovatno htjeli da predstavnicima Srba ukradu godinu dana, ali su doveli u pitanje BiH i zato su pristali da to bude odblokirano.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku 2003. godine da se opredjeljuje prema članstvu u NATO-u, a da je kasnije nekadašnji član Predsjedništva BiH iz Srpske Nebojša Radmanović samo bio čovjek kontinuiteta, sve dok 2012. ili 2013. godine Banjaluka nije odustala od toga.
Govoreći o Evropskoj uniji, Dodik je napomenuo da Srbi ne bi trebalo da olako šalju poruku ulaska u EU bez uslovljavanja.
– Ne bi trebalo da jurimo u Evropu u kojoj ćemo imati smanjeno pravo odlučivanja, a njima predati potpuno svoju suverenost, u nedefinisanoj Evropi za koju ne znamo kako će izgledati u budućnosti – rekao je Dodik.
On je istakao da bi srpski predstavnici u BiH morali da djeluju objedinjeno kao front i da jedinstveno odgovaraju na uslovljavanja.
Dodik je podsjetio da je u nekoliko navrata pokušao da objedini sve Srbe, smatrajući da je to najvažnije pitanje za budućnost djelovanja srpskog naroda u BiH, ali, kako je rekao, predsjednik SDS Mirko Šarović i lideri drugih opozicionih stranka nisu htjeli.
– Mi, kada kažemo da moramo djelovati jedinstveno kao front i kada nam Ustavni sud BiH ukine Dan Republike 9. januar moramo jedinstveno da kažemo – doviđenja BiH. Samo taj jezik oni razumiju – istakao je Dodik.
On je rekao da je to način za borbu, ali da je, nažalost, u posljednje četiri godine bilo Srba koji su ostajali i to je ohrabrilo donosioce odluka kao što je Ustavni sud BiH da donosi odluke kao što je ukidanje Dana Republike, 9. januara.
Dodik je ocijenio da je opozicija u Republici Srpskoj zato “u tako jadnom položaju”, jer su, kako je naveo, zbog ponašanja u Sarajevu izgubili 30 odsto glasačkog tijela.
– Ono što radi Šarović nije odraz iskrenog patriote – ukazao je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

“Ako NATO kaže da nije ANP, Dodik može otvoriti šampanjac, a Bakir politički grob!” Valentin Incko, visoki predstavnik u …
VIŠE

Odala počast osuđenom ratnom zločincu Slobodanu Praljku i ponovo izazvala bijes političara u BiH. Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica …
VIŠE

Za učenike 14 srednjih stručnih i tehničkih škola obezbijeđena je plaćena praksa kod 99 poslodavaca u Republici Srpskoj. Natalija Trivić, …
VIŠE

Kako je moguće da Denis Zvizdić iz Saudijske Arabije zakaže sjednicu Savjeta ministara BiH, a ne može na isti način da zakaže sjednicu …
VIŠE

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće nastavljena danas razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o stvarnim pravima. …
VIŠE

Milorad Dodik, srpski član predsjedništva BiH, gostujući u emisiji “Ćirilica” Hepi televizije rekao je sa su Srbi skloni da budu …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)