Home Vijesti Dodik: Srpska ima plan za deeskalaciju – ključno da se povuče posljednja...

Dodik: Srpska ima plan za deeskalaciju – ključno da se povuče posljednja odluka Ustavnog suda

0

ISTOČNO SARAJEVO – Na sastanku u sjedištu Delegacije EU u Sarajevu dogovorili smo da tri strane dostave prijedloge o deeskalaciji krize u BiH, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Istakao je da je Srpska imala na sastanku plan o deeskalaciji krize, dok drugi nisu.
Naglasio je da je za suštinsku deeskalaciju stanja u BiH potrebno da bude povučena posljednja odluka Ustavnog suda BiH, a Srpska će onda povući i svoj zakon.
– Povucite sve na početni nivo prije odluke Ustavnog suda BiH. Ako nećete, ostaje sve na snazi pa ćemo se odmjeravati u tom pogledu – rekao je Dodik.
Istakao je da nema problem sa hrvatskim i bošnjačkim partnerima u vlasti na nivou BiH, ali da mu se čini da bi neka pitanja lakše bila riješena sa SDA, nego sa “Trojkom”.
– Čini mi se da su oni otišli dalje nego što je nekad SDA to pokazivao – rekao je Dodik.
Navodeći da je principijelan i da nema problem sa njihovim stavovima, Dodik je pozvao na nastavak održivog kretanja, što uključuje imenovanje ministra finansija i kopredsjedavajućeg Savjeta ministara, nastavak dogovora o svih 14 prioriteta u paketu ili o alternativi koja bi u svakom slučaju uključivala rješavanje pitanja stranih sudija.
Dodik je rekao da BiH nema suverenost.
– BiH nema suverenost i samo se čeka šta će neko od stranaca da uradi. Dakle naš pristup podrazumijeva, da se potvrdi ustavno određenje BiH, teritorijalni integritet BiH ne smije niko da ugrožava, a EU da ojača naš evropski put. Mi želimo da bude primljeni u EU, a tražimo da sa njima razgovaramo o neophodnom paketu kao minimalnom uslovu za status ulaska u EU – navodi Dodik.
(Izvor: RTRS)
Adblock test (Why?)