Home Vijesti Dodik: Srpska formirana sa namjerom da bude NEZAVISNA DRŽAVA (FOTO)

Dodik: Srpska formirana sa namjerom da bude NEZAVISNA DRŽAVA (FOTO)

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Republika Srpska formirana 9. januara 1992. godine sa namjerom da bude nezavisna država.
– Mi smo politički cilj tog vremena redukovali Dejtonskim sporazumom i prihvatli da ostanemo u BiH koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – rekao je Dodik danas novinarima u Banjaluci, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da Republike Srpske ne bi bilo bez Srbije i da je Srpska jedan od prioriteta djelovanja Srbije.
Dodik je istakao da entiteti mogu bez BiH, ali da BiH ne može bez entiteta.
– Te rasprave nisu završene i neophodno je da budu vođene zato što mnogi u BiH pokušavaju da drže lekcije i da nameću neke procese bez prava – istakao je Dodik.
Dodik je rekao da je prvak u tome visoki predstavnik, koji je maltretirao cijelu javnost u BiH više od 20 godina, namećući rješenja koja su izvan Dejtonskog sporazuma i Ustava “i koji se u protekla dva dana drznuo da tumači Ustav”.
– Visoki predstavnik nije za to zadužen i ne može on da tumači Ustav, ali u nedostatku da radi bilo šta smisleno, onda se dodvorava Bošnjacima u Sarajevu, i to je njegov osnovni zadatak u ovom vremenu – istakao je Dodik.
Dodik kaže da se visoki predstavnik dodvorava Bošnjacima tako što kritikuje Republiku Srpsku “i prijeti da će on nešto u Savjetu bezbjednosti nekog da obavijesti”.
– Neka izvoli, nije prvi put. Svaki put kada ode tamo da laže protiv Republike Srpske iznoseći netačne stvari pokupi ono što je pisala Slobodna Bosna i neki drugi muslimanski mediji i to prenosi kao stav u Savjet bezbjednosti. Naučili smo to, ništa nam to ne smeta – kaže Dodik.
Dodik je ponovio da Republika Srpska ima sve odlike države – svoju teritoriju, narod, te izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.
– Ovdje postoji narod koji živi ovu Republiku kao državu, svidjelo se to njemu ili ne. Neka obavještava koga hoće i Savjet bezbjednosti – istakao je Dodik.
Dodik je rekao da će se visoki predstavnik u BiH morati naviknuti na to da su Srbi u Republici Srpskoj zagledani u Srbiju.
– Drago nam je da Srbija pomaže Republiku Srpsku i ja sam zahvalan rukovodstvu Srbije, prije svega, predsjedniku Aleksandru Vučiću za svu pomoć koju je Srpska dobila posljednjih godina – istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, svi prethodni zvaničnici Srbije, od Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, Vojislava Koštunice, Borisa Tadića imali su dobar osjećaj prema Republici Srpskoj, ali su svi imali različite mogućnosti da pomognu ili ne pomognu.
On je ocijenio da Republika Srpska sada ima najveći oblik pomoći od Srbije, te da ima potencijal da se sama politički brani.
Dodik je zahvalio Ministarstvu odbrane Srbije što je u Strategiji odbrane Srbije definisalo očuvanje Republike Srpske kao prioritet spoljne politike.
– To je nešto što se prvi put pojavljuje i mi to pozdravljamo. Naš odgovor će biti da tražimo da Oružane snage BiH što je više moguće zajedničkih vježbi organizuju sa Srbijom. Mislimo da je to sasvim normalno, da je potrebno i nije upereno protiv bilo koga – istakao je Dodik.

Komentarišući najavu ministra finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslava Bevande da bi mogla biti povećana osnovica za obračun plata u zajedničkim institucijama, Dodik je rekao da nije protiv toga ukoliko za to postoje unutrašnje rezerve u okviru budžetskog okvira kojim se raspolaže.
– Povećanje budžetskog okvira nije moguće – naglasio je Dodik.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Na pitanje da li je moguće povećanje osnovice za povećanje plata u Oružanim snagama BiH, Dodik je rekao da Oružane snage imaju svoju stavku u okviru budžeta BiH, te da bi se preraspodjelom određenih sredstava mogli stvoriti uslovi za to.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Srbi pripadnici Oružanih snaga BiH moraju da se bez oklijevanja i u svakom trenutku vode interesima srpskog naroda, ne nanoseći štetu drugim narodima.
– Uvjeren sam da su oni veoma posvećeni zaštiti srpskih nacionalnih i interesa Srpske. Mi ćemo, s druge strane, raditi na tome da poboljšamo materijalni položaj pripadnika Oružanih snaga u skladu sa mogućnostima – rekao je Dodik novinarima nakon prijema u kasarni “Kozara”, koji je povodom pravoslavnog Božića organizovala Komanda Šeste pješadijske brigade sa komandama i jedinicama Oružanih snaga BiH.
Dodik je rekao da će glavne političke odluke Narodne skupštine, koje se odnose i na postupanje u Oružanim snagama i u zajedničkim institucijama, biti obaveza svih predstavnika Srpske na nivou vlasti BiH.
– Pa i za mene i svakoga ko je u zajedničkim institucijama u ime Srpske i ko je izabran voljom srpskog naroda – rekao je Dodik i naveo da je svako suprotno i pojedinačno postupanje štetno i upereno protiv Srpske, te akt izdaje.
Dodik je istakao da je važno da Srbi u Oružanim snagama budu okupljeni i obilježavaju svoje nacionalne i vjerske praznike.
– Ovo su praznični dani posvećeni miru i važno je da se u okviru Oružanih snaga promoviše mir kao najbitnija vrijednost. Naša politika je politika mira, stabilnosti i saradnje, kao i obaveza koje Oružane snage imaju u skladu sa dokumentima koje donosi Predsjedništvo BiH – rekao je Dodik.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je čestitao građanima pravoslavnu Novu godinu, uz želju da ih prati mir, zdravlje i porodična sreća.
Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je da srpski predstavnici u Ministarstvu trebaju da budu složni, opravdaju povjerenje institucija Srpske i štite interese Republike i Srba, ali ne nauštrb interesa drugih naroda.
– Svi naši pripadnici Oružanih snaga će sa moje strane imati podršku”, rekao je Okolić.
On je istakao da je važno da se ne zaboravi na prošlost i da se gleda u ljepšu budućnost, navodeći da se slavljenjem Božića svima upućuju želje za mirom i ljubavlju među ljudima.
Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije čestitao je Božić pripadnicima Oružanih snaga BiH iz Srpske uz pozdrav – “Mir Božiji, Hristos se rodi”.
On je svima poželio mir i da bude dobra volja među ljudima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Lider SNSD Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da će SNSD iz svojih redova na prvoj narednoj sjednici Narodne skupštine izabrati …
VIŠE

Nakon što su od banjalučke Skupštine zatražili hitno zasjedanje zbog nesreće na pružnom prelazu u Dervišima, članovi banjalučkog PDP danas …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je stav Republike Srpske vojna neutralnost i da će se to morati …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović čestitala je Novu godinu svim građanima Republike Srpske koji praznuju po julijanskom kalendaru, …
VIŠE

Dan Republike Srpske proslavljen je u Srpskom centru Misisaga u Torontu, a na svečanosti je pročitano pismo srpskog člana Predsjedništva BiH …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je Novu godinu svim građanima Republike Srpske koji praznuju po …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)