Home Vijesti Dodik: Republika Srpska postala relevantan faktor u odlučivanju na nivou BiH

Dodik: Republika Srpska postala relevantan faktor u odlučivanju na nivou BiH

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik naglasio je da je Republika Srpska formiranjem vlasti na nivou BiH postala relevantan faktor u odlučivanju na nivou BiH, gdje nijedna odluka ne može proći ako nije odraz volje njenih predstavnika, navodeći da je Program reformi BiH podržan jer ne prejudicira članstvo u NATO.
– Nema nijedne odluke ako ona nije odraz moje volje kao srpskog člana Predsjedništva, naših ministara i predsjedvajućeg Savjeta ministara. U Savjetu ministara imamo predsjedavajućeg i tri ministra, što se nikada do sada nije desilo. To govori da smo pregovarali na najbolji način i doveli se u poziciju da budemo relevantan faktor odlučivanja na nivou BiH, kao što smo bili 2014. godine, dok nisu došli SDS i PDP i srozali do tada neprikosnovenu poziciju Srpske – rekao je Dodik sinoć za RTRS.
On je dodao da to pokazuje odnos SDS i PDP prema Srpskoj.
– Mi želimo da vratimo tu poziciju Srpskoj, ali ne da bismo blokirali integracije u EU i saradnju sa NATO i vojskama Srbije i Rusije – istakao je Dodik.
Resurs Srpske, kako je naveo, jeste i u činjenici da srpski član Predsjedništva ima pravo veta na sve odluke, a većina odluka iz vojnog i spoljnopolitičkog domena donosi se konsenzusom.
– Moj glas sigurno neće dobiti ako nije u interesu Srpske. I u mnogo težim okolnostima kada su izrečene prijetnje mojoj porodici i meni nisam odustao od odbrane interesa Republike Srpske – istakao je Dodik.
On je ponovio da Program reformi BiH ne prejudicira članstvo u NATO, što znači da o tome treba da bude donesena nova odluka, što je prihvatio i NATO.
– Sve odluke koje su do sada donesene na nivou BiH govorile su da se traži integracija. Ovo je prvi dokument zajedničkih organa BiH koji kaže da ne tražimo ulazak u NATO zbog čega se Program reformi i dostavlja u NATO da bi znali da ne tražimo integracije. NATO nema šta odlučivati, već to samo prima k znanju.
Ako nešto želi u BiH mora doći kod mene kao člana Predsjedništva, našeg zamjenika ministra odbrane i naših ljudi koji su u komandi (Oružanih snaga). Ali sada imamo kompaktan tim u Sarajevu i smatram da to niko ozbiljan pa ni NATO neće ignorisati – kaže Dodik.

On je podsjetio da je rečeno da će Program reformi BiH stupiti na snagu tek kada bude formiran Savjet ministara.
– Htio sam da bude formiran Savjet ministara i da postoji nešto da vrši pritisak za to i bio sam u pravu. To sam tražio jer su podvale na nivou Sarajeva trajna kategorija. Ovako sam znao da će i stranci očekivati da to bude urađeno i da će pritisnuti Bošnjake. Kada smo napravili sporazum sa SDA to je propalo, a kada smo dogovorili sa Kvintom koju predvode SAD došlo je do formiranja Savjeta ministara – naglasio je Dodik.
Prema njegovim riječima, veoma je važno da je formiranjem Savjeta ministara prekinut kontinuitet lošeg ponašanja Mirka Šarovića, Igora Crnatka i drugih iz Srpske.
– Veoma skupo nas je koštalo to što je Šarović pušten prije iz zatvora, a mi nismo odlučivali o tome. Zbog toga je pristao da bude servilan – istakao je Dodik.
Prema njegovim riječima, NATO traži da država koja želi članstvo, napiše godišnji akcioni plan (ANP) i svake godine dostavi izvještaj o napretku.
– Program reformi nema vremenski rok trajanja, već je to okvir reformi koje moramo provesti i kada dođemo u poziciju da se to sprovede pitaćemo se mi – zaključio je Dodik.
On je podsjetio da Mladen Ivanić i opozicione stranke iz Srpske nijednom nisu odbile ANP, već su ga devet puta skidali sa dnevnog reda.
– Skinuti sa dnevnog reda znači ostaviti za kasnije, a odbiti znači da nema ANP. NATO traži dokument koji se zove ANP, ako se ne zove tako onda nema snagu – naglasio je Dodik.
Komentarišući izjavu novoimenovanog ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković da će za pristupanje BiH u NATO biti potreban referendum, Dodik je poručio da ne dolazi u obzir nikakav referendum na nivou BiH.
– Može se sprovoditi referendum u Srpskoj. Vjerujem da će i dio zaključaka koji će biti usvojeni na sjednici Narodne skupštine posvećenoj Programu reformi ići ka tome da u slučaju svake eventualne odluke ili traženja takve odluke bude sproveden referendum, ali ne na nivou BiH jer bismo mi bili manjina. To smo gledali kada se raspadala Jugoslavija – kaže Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Narodna skupština Republike Srpske primila je k znanju informaciju o dokumentu Program reformi BiH i prihvatila opredjeljenje iz ovog Programa da …
VIŠE

“Kako objasniti strancu da Hrvat u Mostaru može svake dvije godine glasati na izborima u Hrvatskoj, a ne može za lokalnu vlast u Mostaru.” …
VIŠE

Ista cijena putarine za 34 i 62 prijeđena kilometra. Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza …
VIŠE

Na donatorskoj večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” prikupljeno više od 1,2 miliona KM. Željka Cvijanović, predsjednica …
VIŠE

Služba za zajedničke poslove institucija BiH nabavlja otirače za noge na ulazu u zgrade zajedničkih institucija i spremna je za to da plati čak …
VIŠE

Nakon što je sinoć fizički nasrnuo na poslanika PDP Draška Stanivukovića, ministar policije RS Dragan Lukač je dio krivice prebacio i na …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)