Home Vijesti Dodik: Reformisati obrazovni sistem da bi se uključio u regionalne i globalne...

Dodik: Reformisati obrazovni sistem da bi se uključio u regionalne i globalne procese

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik smatra da je obrazovni sistem u Srpskoj i BiH potrebno reformisati da bi se uključio u regionalne i globalne procese, kao i da će sadašnji odgovori odrediti budućnost ovih prostora.
– Mi koji sada odlučujemo moramo razumjeti potrebe novih generacija i napraviti najbolji mogući sistem. Potrebno je vrijednost mira na ovim prostorima afirmisati kroz obrazovanje i na kraju ovog procesa moramo imati uspješan sistem. U suprotnom, nećemo uspjeti – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci u pauzi konferencije “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije”.
On je naglasio da je potrebno vratiti značaj profesiji, povećati plate u obrazovanju, te školovati i one koji školuju djecu.
– Nezadovoljan sam kvalitetom stručnosti, pogrešan je pristup, pa ne dobijamo kvalitet i ono što društvu treba. Potrebno je favorizovati kvalitet i postaviti sistem koji nama odgovara – ističe Dodik.
On je rekao da će se raditi na tome da u narednih pet godina sva djeca budu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem.
Dodik je poručio da obrazovanje, osim usvajanja znanja, podrazumijeva i formiranje čovjeka i njegovih vrijednosti.
Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da se Srpska izborom nove Vlade opredijelila za odlučne zaokrete u visokom obrazovanju, koncipirajući ga za decenije koje dolaze na principima internacionalizacije, modernizacije i racionalizacije.
On smatra da se visoko obrazovanje u Srpskoj reformom može približiti evropskim i svjetskim trendovima.
– Inovirani studijski programi su budućnost našeg društva i u visokom obrazovanju možemo napraviti velike pomake. Novim zakonom o visokom obrazovanju Republike Srpske postavljamo nove temelje visokog obrazovanja u Srpskoj koji će biti onoliko čvrsti koliko budemo svi zajedno kao društvo polagali vjere da će se stanje promijeniti. Vjerujem da idemo u dobrom pravcu – istakao je Rajčević.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić rekla je da je u Srpskoj pokrenut reformski proces koji će razviti novu školu za novo doba, što podrazumijeva savremene učionice, digitalizovane udžbenike, te nastavu u skladu sa potrebama 21. vijeka.
Ona je istakla da je namjera Ministarstva da omogući svoj djeci u Republici Srpskoj stimulativno okruženje za učenje i kvalitetne programe da bi po završetku školovanja bili osposobljeni za primjenu naučenog znanja i stečenih kompetencija.
Trivićeva je podsjetila da su primjena novih tehnologija u obrazovanju i obuka nastavnika ključni za razvoj obrazovanja u Republici Srpskoj.
– U 187 osnovnih škola imamo 847 e-učionica opremljenih u okviru projekta `Dositej`. Osnovne škole Srpske uključene su i u projekat `Škole za 21. vijek` koji doprinosi unapređenju vještine kritičkog razmišljanja pri rješavanju problema i vještine kodiranja pomoću mikrobit računara kod nastavnika i učenika. Planirano je i uvođenje e-dnevnika u sve osnovne i srednje škole, a realizujemo i pilot-projekat digitalizacije sadržaja udžbenika `Geografija za šesti razred osnovne škole`- navela je Trivićeva.
Ministar obrazovanja i kulture Federacije BiH Elvira Dilberović smatra da se BiH mora uhvatiti u koštac sa istinskom reformom obrazovanja.
Dilberovićeva je rekla da su potrebni kvalitetni programi koji daju rezultat.
Zamjenik ministra civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Goran Ćosić smatra da obrazovanje, kao glavna smjernica za budućnost, treba da bude kvalitetnije da bi nove generacije bile spremne za razvoj društva i poštovanje nacionalnih i kulturoloških razlika.
Rezidentni kordinator UN u BiH Sezin Sinanoglu rekla je da je cilj konferencije “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije” promocija društvenih vrijednosti i borba protiv nejednakosti, solidarnost, te društvena kohezija, radi obezbjeđenja trajnog mira.
– Projekat porazumijeva učešće ljudi iz raznih oblasti koji iznose ideje i preporuke da bi cjelokupni projekat dobio što konkretnije rezultate – navela je Sinanoglu i dodala da će sve preporuke sa današnjeg sastanka biti predstavljene i na regionalnom nivou.
Prva konferencija “Uloga obrazovanja u razvoju društvene kohezije” održana je u okviru projekta “Dijalog za budućnost: promovisanje društvene kohezije i raznolikosti u BiH”, koji realizuju Unesko, Unicef i UNDP u partnerstvu sa Predsjedništvom BiH.
Konferenciji su prisustvovali profesori i direktori školskih ustanova kojima su se obratili Dodik, Ćosić i Sinanoglu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Vlada Republike Srpske će odrediti iznos najniže plate u Srpskoj za narednu godinu ukoliko se o tome ne dogovore socijalni partneri – …
VIŠE

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je parlament Srpske, kao najviši zakonodavni organ vlasti u …
VIŠE

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić kazao je danas da ne želi komentarisati izjave predsjednice Hrvatske Kolinde …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nije donesena nikakva odluka u vezi sa putem BiH ka NATO, koji je zaustavljen, te …
VIŠE

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Nebojša Radmanović rekao je da je Program reformi BiH, koji je usvojilo …
VIŠE

Nakon što je juče klub delegata iz reda srpskog naroda predvođen SNSD-om konačno dostavio imena svojih kandidata za članstvo u komisijama Doma …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)