Home Vijesti Dodik pozvao predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama da praznuju 9. januar

Dodik pozvao predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama da praznuju 9. januar

0

ISTOČNO SARAJEVO – Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je danas sve predstavnike Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da obilježe 9. januara – Dan Republike.
Dodik je u izjavi Srni naglasio da svi zaposleni u zajedničkim institucijama BiH sa prebivalištem u Republici Srpskoj imaju pravo na neradni dan 9. januara, te ih pozvao da obilježe dan nastanka Republike Srpske koji je od velikog značaja i za Republiku i za sve njene građane.
“S obzirom na činjenicu da parlament BiH nikada nije donio Zakon o praznicima BiH, praznicima se smatraju oni koji su utvrđeni entitetskim zakonima prema mjestu prebivališta zaposlenog”, podsjetio je srpski član Predsjedništva BiH.
Dodik je naglasio da Republika Srpska ima legitimno pravo na nadležnosti zagarantovane Ustavom BiH i ne želi ništa osim da obilježava svoje praznike u miru i slobodi, kao što nikada ne pravi probleme ni kada Federacija BiH ili drugi konstitutivni narodi obilježavaju svoje praznike.
Kalendar Republičkih i vjerskih praznika, objavljen na internet stranici Ministarstva uprave i lokalne samouprave u Republici Srpskoj za ovu godinu, propisao je 9. januar – Dan Republike Srpske kao neradni dan, tako da je i za sve zaposlene u zajedničkim institucijama BiH koji imaju prebivalište u Republici Srpskoj taj dan neradni.
Ni Ustavni sud BiH ne dovodi u pitanje postojanje samog praznika Dan Republike Srpske.

Prethodni tekstVučić, Putin i Erdogan zajedno ušli u prepunu salu Let’s block ads! (Why?)