Home Vijesti Dodik: Pokret nesvrstanih od velikog značaja za mir, bezbjednost i saradnju

Dodik: Pokret nesvrstanih od velikog značaja za mir, bezbjednost i saradnju

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas Srni da su vrijednosti Pokreta nesvrstanih opstale svih ovih godina, posebno kada je riječ o naporima za mirno rješavanje sporova, međunarodnoj saradnji, poštivanju i razvijanju multilateralizma.
– Pokret nesvrstanih je uspio da se održi i opstane iako je današnji svijet potpuno drugačiji od vremena kada je on iniciran, ali su globalni izazovi, uz određene modifikacije, gotovo isti – rekao je Dodik.
Na pitanje koji je značaj postojanja Pokreta nesvrstanih za današnji svijet, srpski član Predsjedništva je rekao da je njegovo postojanje od izuzetne važnosti za svjetski mir, bezbjednost i saradnju.
– Kako u samom svom začetku tako i danas, svrha ovog pokreta je da pruži međunarodni balans i unese smirenost i stabilnost u bilateralne odnose, ne samo država članica i posmatrača Pokreta nesvrstanih, već i u svjetskoj arena – istakao je Dodik.
On je naglasio da je uvjeren da je upravo multilateralizam danas važniji nego ikad ranije s ciljem prevladavanja konfrontacija svih vrsta uz uvažavanje različitosti, te da je zato spoljna politika BiH usmjerena, prije svega, na očuvanje i unapređenje trajnog mira, bezbjednosti, stabilnog demokratskog i sveukupnog razvoja.
Foto: Srna

– Pokret nesvrstanih zemalja, posebno kroz svojih deset principa iz Bandunga, ni danas ne gubi iz vida međuzavisnost i kompleksnost odnosa između mira i bezbjednosti, razvoja i ljudskih prava – istakao je Dodik.
On je naglasio da je sagovornike upoznao o tome da BiH želi da bude stalno prisutna na međunarodnom nivou kao zemlja koja će uvijek moći da pruži aktivan doprinos za unapređenje razumijevanja i saradnje među narodima različitih kultura i religija, etničke pripadnosti ili rase, različitog razvoja ili identiteta uopšte.
Prema njegovim riječima, politička polarizacija i ekstremizmi mogu se spriječiti, ali tu treba uključiti konstruktivnu raspravu o svim osjetljivim pitanjima uz pokretanje praktičnih inicijativa i projekata s ciljem jačanja interkulturalnog dijaloga i pomirenja među ljudima. On je istakao da je različitost u Pokretu nesvrstanih zemalja najveća njegova snaga, te da će BiH kao dio svijeta u razvoju i kao posmatrač uvijek stajati uz Pokret nesvrstanih zemalja i njegove izgrađene vrijednosti.
Srpski član Predsjedništva BiH učestvuje na 18. Samitu POkreta nesvrstanih koji se održava u Bakuu. Na marginama ovog skupa Dodik je imao niz bilateralnih susreta, među kojima su i susreti sa predsjednikom Venecuele Nikolasom Madurom, Kube Migelom Dijazom Kanelom, predsjednikom Irana Hasanom Rohanijem, potpredsjednikom Indije Venkejahom Najdu, turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, šefom diplomatije Egipta Samehom Šukrijem i ministrom inostranih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Uoči Samita, srpskog člana Predsjedništva u Kongresnom centru u Bakuu dočekao je predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev, koji je naglasio da mu je velika čast što se Dodik odazvao pozivu za učešće na Samitu Pokreta nesvrstanih, te da je njegovo prisustvo na ovom skupu od velikog značaja.
Dodik je zahvalio predsjedniku Azerbejdžana na dobrodošlici, naglasivši da je Pokret nesvrstanih od izuzetnog značaja za cijeli svijet i da je važno da se njeguju dobri odnosi država i vlada.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak pozdravio je rezoluciju Evropskog parlamenta o Sjevernoj Makedoniji i Albaniji jer smatra da ona pokazuje …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović posjetila je danas kasarnu Kozara u Banjaluci gdje se sastala sa oficirima Trećeg pješadijskog …
VIŠE

Šef Kluba odbornika SNSD u Skupštini Grada Prijedora Dalibor Pavlović izjavio je da razgovori koje vode lideri partija SNSD i DNS neće uticati na …
VIŠE

Predsjednik Demosa Nedeljko Čubrilović izjavio je da sa predsjednikom SNSD Miloradom Dodikom nikada nije razgovarao o navodnoj podjeli grada …
VIŠE

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da odnos prema migrantskoj krizi ukazuje na opšti nered u BiH i nepostojanje …
VIŠE

Sjedinjene Američke Države su kao prijatelj Bosne i Hercegovine i strateški partner pružile enormnu podršku BiH u proteklom periodu, naročito u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)