Home Vijesti DODIK OPTIMISTA “Vjerujem da će prosječna plata u Srpskoj biti 1.000 KM“

DODIK OPTIMISTA “Vjerujem da će prosječna plata u Srpskoj biti 1.000 KM“

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da vjeruje da će institucije omogućiti da u narednoj godini u Republici Srpskoj prosječna plata bude 1.000 KM, kao i da će srpski predstavnici dodatno ojačati poziciju da Srpska bude nezaobilazan faktor u odlučivanju u BiH.
Dodik je rekao novinarima da se Srpska, u nestabilnoj BiH, ove godine bavila sopstvenim razvojem.
On je ocijenio ovu godinu dobrom za Republiku Srpsku jer je, između ostalog, obezbijeđen rast BDP, ali i mir.
– Plan je da do kraja mandata ove vlasti bude investirano u razne projekte, i to od više od tri i po do četiri milijarde evra. Od toga naredne godine biće investirano između milijardu i milijardu i po, prije svega u izgradnju puteva – rekao je Dodik nakon prijema koji je povodom 9. januara – Dana Republike upriličila predsjednik Srpske Željka Cvijanović za predstavnike zakonodavne i izvršne vlasti, pravosudnih organa, boračkih organizacija i akademske zajednice.
On je rekao da je cilj da u narednih pet godina bude izgrađen auto-put od Doboja do Bijeljine i Rače.
– Uporedo sa tom trasom, vjerujem da ćemo od iduće godine graditi gasovod od Bijeljine prema Banjaluci u vrijednosti većoj od 360 miliona KM – naveo je Dodik.
On je istakao da je u narednoj godini značajna reforma obrazovanja s ciljem njegovog prilagođavanja tržištu rada i da ono postane što konkurentnije.

– I cilj je da osiguramo dodatni socijalni mir i zapošljavanje. Mislim da ćemo u tome napredovati – rekao je Dodik.
On je rekao da će u narednoj godini biti obezbijeđeno više od 100 miliona KM za regionalno jačanje desetak banja u Srpskoj i banjskog turizma.
– Danas počinju radovi na izgradnji bolnice u Doboju. To košta oko 108 miliona KM – rekao je Dodik i dodao da se radi i na rekonstrukciji drugih zdravstvenih objekata.
On je istakao da će ove godine biti počet trogodišnji plan opremanja osnovnih i srednjih škola, kao i drugi projekti na planu digitalizacije i modernizacije na obrazovanja. Dodik je rekao da nisu riješeni svi problemi u Srpskoj, ali i istakao da će na tome biti rađeno.
“Srpska će proslavljati 9. januar”
Dodik je izjavio da će Dan Republike, datum rođenja Republike Srpske, biti proslavljen 9. januara kao i svake godine do sada, te poručio da će tako biti i ubuduće.
– Bilo je nepotrebno i neprihvatljivo da se Srpska pokuša disciplinovati. Vidljivo je da su Ustavni sud BiH i njegova odluka, kojom je pokušao osporiti ovaj praznik, bili politički motivisani – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je naveo da će 9. januara biti proslavljen kao i prethodne tri godine.
– Veče prije imaćemo svečani prijem za jedan broj zvanica i svečanu večeru, a narednog dana defile koji će obuhvatiti neke nove elemente i svečanu akademiju i sportskoj dvorani “Borik”. Već 10. decembra u Brčkom obilježavamo Dan Republike, a naveče u Istočnom Sarajevu. U svim opštinama nastavljamo da promovišemo program da jedan komunalni, socijalni, zdravstveni ili obrazovni objekat nosi naziv 9. januar – istakao je Dodik.
Republika Srpska osnovana je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.
Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima koja su se ticala opstanka Jugoslavije i nakon što su pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba koji su imali konstutitivni status.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas u Banjaluci da je Srpska stabilna i da institucije rade u interesu građana, …
VIŠE

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin čestitao je srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku Novu godinu i Božić, sa željom da mu …
VIŠE

Nakon prijetećih poruka koje su sa provladinog skupa poslali članovi “Istočne alternative” poručujući da poslanik Draško Stanivuković ne …
VIŠE

Premijer Srbije Ana Brnabić izrazila je očekivanje da će sa novoizabranim Savjetom ministara prvo raditi na otvaranju graničnog prelaza …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Zakon o slobodi vjeroispovjesti i pravnom statusu vjerskih zajednica, koji je rano …
VIŠE

Zdravstveno stanje predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljka Čubrilovića (66) je stabilno, rečeno je u Univerzitetskom kliničkom …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)