Home Vijesti DODIK O STANJU U BiH “Neće biti rata, ali terorističke prijetnje se...

DODIK O STANJU U BiH “Neće biti rata, ali terorističke prijetnje se ne mogu isključiti”

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je definitivno uvjeren da u BiH neće doći do rata ili sukoba, ali da ne može odbaciti mogućnost terorističke prijetnje imajući na umu da je i francuski predsjednik Emanuel Makron rekao da je BiH “tempirana bomba”.
– Radikalizovani muslimani iz BiH otišli su da se bore za `Islamsku državu` i oni se mogu gledati kao istinska teroristička prijetnja – rekao je Dodik za Raša tudej.
On je naveo da u BiH danas postoje muslimanske zajednice u kojima se promoviše islam zasnovan na vehabizmu, što bi mogla da bude “opasna mješavina” ako se kombinuje sa problemom tih boraca koji se vraćaju iz Sirije.
– Moramo se pozabaviti time. Kada dodate tome jedan dio islamske zajednice – Islamska zajednica iz Srbije, njihovi radikalizovani zvaničnici, imami i drugi koji daju osnova za takvu vrstu ponašanja, onda ne smijemo odbaciti mogućnost terorističkih napada upravo od tih pojedinaca – rekao je Dodik i dodao da bi to moglo da bude jednako opasno kao i neki veliki ratni sukob.

Na pitanje šta je za njega važnije da ima u potpunosti nezavisnu Republiku Srpsku ili da izbjegne članstvo u NATO, kao i da prokomentariše posljednje zaključke parlamenta Srpske, Dodik je rekao da Srpska ne preduzima nikakve mjere po pitanju nezavisnosti, ali da ne isključuje takvu jednu mogućnost.
Dodik napominje da bi se, prema istraživanjima javnog mnjenja, na referendumu na kome bi se postavilo pitanje nezavisnosti Republike Srpske, 82 ili 83 odsto populacije pozitivno izjasnilo, što je značajan broj.
On je rekao da je teško izvodljiva priča koju Zapad stalno promoviše – da BiH treba da bude građanska, odnosno da se uvede sistem jedan čovjek – jedan glas u cijeloj BiH, te istakao da treba imati u vidu da u BiH žive tri konstitutivna naroda, koja uživaju prava koja su im data Ustavom.
– Oni žele da muslimanima, koji su većinski narod u BiH, daju državu za njih, ali na taj način mi bismo postali manjina, a to je nešto što mi naravno ne možemo da prihvatimo. Upravo zato Srpska preferira priču o statusu – rekao je Dodik.
On je podsjetio da je Republika Srpska formirana sa ciljem da jednog dana postane samostalna, a za četiri do pet godina da bude prihvaćena u međunarodnim sporazumima sa visokim stepenom autonomije.
– A za sve ovo vrijeme, ta autonomija je značajno erodirala i to od strane visokog predstavnika. Mi smo veoma nezadovoljni, nismo u poziciji da odlučujemo, a kada bismo mogli, ne bismo ostali u BiH ni jednu sekundu – rekao je Dodik.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD gdje je Dodik. nadam se. dao na uvid plan Reformi BiH, stekli su se uslovi da taj dokument tokom sljedeće …
VIŠE

Zamjenik predsjednika PDP, Nenad Vuković, ponovo zahtijeva da se objelodani javnosti Republike Srpske tajni dokument o putu BiH prema NATO i dostavi …
VIŠE

Postignuti dogovor o formiranju Savjeta ministara BiH nema veze sa imenovanjem potpredsjednika Narodne skuoštine Republike Srpske, već se on …
VIŠE

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je danas da su odlazeći ministri u Savjetu ministara trebali prethodnih …
VIŠE

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je da će se u Skupštini Srbije uskoro naći nacrt strategije odbrane koji će, između ostalog, …
VIŠE

Izvršni komitet SNSD prihvatio je danas informaciju koju je dostavio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik o programu reformi BiH. …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)