Home Vijesti Dodik: Niko neće spriječiti Srpsku da obilježava 9. januar

Dodik: Niko neće spriječiti Srpsku da obilježava 9. januar

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska ima pravo da obilježava 9. januar kao datum svog nastanka i da je u tome niko ne može spriječiti, te naglasio da taj praznik ne vrijeđa nikoga.
Dodik je istakao da će predstojeći Dan Republike biti obilježen svečano, nizom događaja i moćnim defileom u Banjaluci, koji će, kako najavljuje, ponovo pokazati okupljenost Srpske oko tog praznika.
– Biće obilježen širom opština i gradova Srpske, gdje će biti organizovane manifestacije – rekao je Dodik.
On je podsjetio da mnoge ulice, trgovi, ustanove u lokalnim zajednicama i auto-put nose naziv 9. januar i dodao da će s tom praksom biti nastavljeno.
– To je naš praznik. Ne vrijeđa nikoga. Imamo pravo na datum nastanka Srpske i obilježićemo ga. Niko nas nikada u tome neće i ne može spriječiti – istakao je Dodik.
Podsjetivši da je Ustavni sud BiH osporavao 9. januar, Dodik je napomenuo da su neprirodno u tom sudu i strane sudije koje su politički i karijeristički odlučivale protiv Srpske.
– Da su se njegove sudije, poput onih iz Makedonije, držale prava, ne bi tako odlučivale. Ali, mi se nećemo odreći 9. Januara – poručio je Dodik i dodao da pomenuti sud neće više donositi odluke protiv Republike Srpske.
Dodik je svim ljudima u Republici Srpskoj i BiH čestitao predstojeće praznike, uz uvjerenje da će ovaj prostor očuvati mir i stabilnost.
– Potrebno je da više računa vodimo o svojim, a ne o interesima stranaca. Ako to uspijemo, napravićemo napredak – istakao je Dodik.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da BiH, ako želi da egzistira, mora da se oslobodi stranaca, odnosno Bošnjaci moraju da se oslobode stalnog nastojanja da stranci rade za njih protiv Srba i Hrvata.
Dodik je naglasio da stranci ne dozvoljavaju da se nešto promijeni u BiH, koja je puna problema, zarobljena raznim procesima i stegama međunarodne uprave koja zaustavlja razvoj.
– Stranci su od BiH napravili nezainteresovanu sredinu u kojoj većina samo čeka šta će neko drugi sa strane predložiti. Ja se u to nisam utopia – rekao je Dodik večeras za RTRS.
Prema njegovim riječima, nema sreće nijedna zemlja kojom upravljaju strane ambasade, međutim u Sarajevu nema sluha da se bilo šta mijenja i skoncentrisani su na to da sve bude zadržano u postojećim okvirima.

Dodik je naveo da stranci u BiH 20 godina regulišu tržište i privredu, te da su domaće vlasti natjerali na brzu, pljačkašku i nepravednu privatizaciju da bi došlo do nestabilne strukture, koja predstavlja izvor za punjenje praznih radnih mjesta u Njemačkoj i drugim zemljama koje ovdje upravljaju.
On je naveo da Centralna banka BiH plasira sredstva u inostranstvo umjesto subjektima u BiH.
– U isto vrijeme mi smo prisiljeni da idemo na skupe izvore ili one koji su dostupni, a oni su politički motivisani, kao što su Međunarodni monetarni fond, Svjetska banka, Evropska komisija, Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka. Samo se u tim institucijama daje novac koji je politički uslovljen i zato mi ne možemo da napravimo pomake – kaže Dodik.
On napominje da međunarodna uprava u BiH nije donijela ništa dobro i da je neprihvatljivo da i danas ovdje postoji visoki predstavnik međunarodne zajednice.
On je ocijenio da je opozicija u Srpskoj ostala na marginama, nesposobna da pokaže bilo kakvu moć.
– Izgubili su nekoliko važnih cenatara kao što je Doboj, a veoma brzo će se nešto slično dogoditi i u Bijeljini, gdje će doći do prekomponovanja političke situacije tako da će opozicija ostati još marginalizovanija. Kada se tome doda činjenica da će morati da napuste pozicije na nivou BiH koje su im davale određenu snagu i vjetar u leđa to govori da će njihovo marginalizovanje biti još veće – naglasio je Dodik.
Opozicione stranke, dodao je on, su podanička struktura koja je ogrezla u izdaji srpskih nacionalnih interesa na nivou BiH.
Dodik je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske usvojila Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, a da je Ivanić nakon toga usvojio Strategiju spoljne politike BiH u kojoj piše da je prioritet integracija u NATO.
– Iz toga se vidi kako su izdavali. Izdavali su i pokušajima da dislociraju mjesto odlučivanja, a vrhunac je promjena Poslovnika o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH uprkos stavu Narodne skupštine Srpske da se ne mijenja Poslovnik. To govori da su spremni da iz inata učine nešto što je štetno za Srpsku – rekao je Dodik.
On naglašava da promjena Poslovnika o radu Parlamentrane skupštine BiH predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa na nivou BiH.
– To nije uspio da uradi ni visoki predstavnik Miroslav Lajčak, a onda su to učinili lideri SDS-a Mirko Šarović i PDP-a Branislav Borenović. Ovaj Pravilnik je bio mehanizam kojim smo štitili svoja prava i za koji smo mislili da njime možemo zaustaviti ako nešto ne odgovara Republici Srpskoj – naveo je Dodik.
On kaže da su Šarović, Borenović i počasni predsjednik PDP Mladen Ivanić izdajnici jer su tajno donijeli mehanizam koordinacije, premjestili mjesto odlučivanja i radili mimo interesa Republike Srpske.
– Najbolji pokazatelj kako su radili u zajedničkim institucijama jeste činjenica da su izgubili 10 odsto biračkog tijela – naveo je Dodik.
Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će Republika Srpska početkom naredne godine pripremiti reformu obrazovanja.
“Šta nam je dao uvedeni Bolonjski proces? Možda je odlična ideja, ali je za nas bila neprimjenjiva i porazna”, rekao je Dodik za RTRS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ono što se ovih dana šuškalo juče se i ostvarilo – koalicioni partneri lupili su novi šamar lideru DNS Marku Paviću. Predsjedavajući …
VIŠE

Ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirku Šarovicću danas su u Banskom dvoru u Banjaluci uručene nagrade za najministra i ličnost …
VIŠE

Nenad Nešić, potpredsjednik DNS kazao je da Mlađen Božović nije njegov kandidat za Savjet ministara, nego kandidat njegove stranke. Poručio je …
VIŠE

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Incko izjavio je danas da je Program reformi već usvojen i da se u Narodnoj …
VIŠE

Izjava bivšeg šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri kojom se najavljuje rat između Srba i Albanaca predstavlja najopasnije zveckanje …
VIŠE

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je podršku predsjedniku SAD Donaldu Trampu, ističući da oni koji vrše udar na Trampa i …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)