Home Vijesti Dodik: “Krvavi Božić” kod Bratunca je velika sramota pravosuđa

Dodik: “Krvavi Božić” kod Bratunca je velika sramota pravosuđa

0

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da “krvavi Božić u Kravici kod Bratunca, kada su muslimanske snage iz Srebrenice ubile 49 mještana, ostaje upisan u kalendar velikog srpskog stradanja, ali i velike sramote pravosuđa koje, na tako očigledno stradanje, nije učinilo ništa da se odgovorni privedu pravdi.
– Nažalost, to nije jedini zločin nad Srbima za koji ni nakon 25 godina od kraja rata niko nije odgovarao. Zločin u Kravici i okolnim selima, u kojem je opljačkano i zapaljeno oko 700 kuća i više od 2.000 pomoćnih i društvenih objekata ima elemente etničkog čišćenja, ali ni pravosuđe u BiH ni međunarodni sud u Hagu nisu procesuirali odgovorne – istakao je Dodik.

On je naveo da s druge strane svjedočimo brojnim sudskim procesima protiv Srba za navodne zločine na ovom području, na koje je juče bačena ozbiljna sjenka otvaranjem dokumenata Ministarstva odbrane Velike Britanije.
– Da li treba da čekamo da sve svjetske sile koje su bile umiješane u sukob na prostoru BiH objave svoje dokumente da shvatimo da je Srebrenica, osim što je bila mjesto velikog stradanja, postala i mjesto velike manipulacije žrtvama bez obzira kom narodu pripadale. Zato danas više nego ikada postaje jasno da “Srebrenica” zahtijeva preispitivanje do koga se može doći i uz pomoć dokumenata koje ovih dana možemo pročitati – rekao je Dodik.
Dodik je naglasio da će to zbog čega je neko te dokumente držao pod oznakom tajnosti sve ove godine biti dio istorijskih čitanki za 20 ili 30 godina, jer istina o događajima u Srebrenici i njenoj okolini od 1992 do 1995. ne može se vječno kriti.
U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici kod Bratunca danas će biti služen parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić, 7. januara 1993. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović jutros je u Mostaru glasao u drugom krugu za svog kandidata za predsjednika Hrvatske, te poručio da će ova …
VIŠE

Predsjedništvo BiH zauzelo stav o situaciji u Iraku. Divno je kada 4. januara imamo 1. april! Srđan Puhalo, …
VIŠE

Sarajevo je juče bilo drugi najzagađeniji grad na svijetu, odmah iza Lahora u Pakistanu. Abdulah Skaka, gradonačelnik …
VIŠE

U Prijedoru će, zahvaljujući njihovim amandmanima na budžet, za svako novorođenče iz gradske kase biti isplaćeno po 400 KM, što je duplo više …
VIŠE

Sama činjenica da je Narodna skupština Republike Srpske u 2019. godini imala najviše sati rada do sada pokazuje da smo posvećeni svom radu i da …
VIŠE

Konstantni sukobi na Bliskom istoku mogu rezultirati i novim valom izbjeglica i migranata prema Evropi. Milioni ljudi pokušaće utočište naći u …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)