Home Vijesti “DODIK BLOKIRA SVE ŠTO BI DOVELO DO NAPRETKA U BiH” Palmer smatra...

“DODIK BLOKIRA SVE ŠTO BI DOVELO DO NAPRETKA U BiH” Palmer smatra da je lider SNSD glavna prepreka

0

Normalizacija odnosa Beograda i Prištine jedan od glavnih prioriteta SAD koji ima značajan uticaj na čitav region i transatlantsku bezbjednost. Rekao je ovo zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik SAD za zapadni Balkan Metju Palmer, dodavši kako Bosna i Hercegovina ne smije biti ostavljena po strani.
U svjedočenju pred Odborom za spoljne poslove američkog Senata i pododboru za Evropu i saradnju o regionalnoj bezbjednosti, Palmer je naglasio da dok pregovori stoje, dvije strane rizikuju da propuste najbolju šansu u generaciji da normalizuju odnose i krenu naprijed ka sigurnijoj i prosperitetnoj budućnosti.
– Kada je riječ o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim nivoima, kao i podnošenje ANP. I dalje smatramo da je liderstvo na entitetskom i državnom nivou razočaravajuće, uskogrudno, nacionalističko i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima. Kako se nova generacija političkih lidera pojavila na kantonalnom i opštinskom nivou, posebno u Kantonu Sarajevo, ima razloga za nadu. I dalje smo optimistični da BiH može uspjeti, i kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma ostajemo posvećeni teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje – rekao je Palmer.
On je ocijenio kako se, uprkos pokušajima reformi, stvari i dalje odvijaju sporo, navodeći da je izborna reforma veoma važna kada je riječ o poboljšanju stanja u BiH.
– Pokušavamo izvršiti pritisak da se formira Savjet ministara BiH i da se pošalje ANP, glavna prepreka tome je Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka. ANP nije članstvo u NATO nego je proces reformi. Dodik je više zabrinut za svoju poziciju u Republici Srpskoj nego što je zabrinut za poziciju u Bosni i Hercegovini – smatra Palmer.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

On je istakao kako će fokusirati svoje napore na usmjeravanje regiona ka zapadu, radeći s vladama na unapređivanju reformi i ojačati ih protiv spoljnih malignih uticaja, kao i pomoći im u rješavanju pitanja “koja ih razdvajaju od njihovih evropskih i evroatlantskih težnji”.
Palmer je rekao i kako SAD očekuju da nova vlada na Kosovu ukine takse na robu iz Srbije i BiH, a da Beograd prekine kampanju u svijetu za neprizavanje Kosova.
– Mi očekujemo da će nova kosovska vlada demonstrirati svoju posvećenost ovim zajedničkim ciljevima tako što će suspendovati takse uvedene na robu iz Srbije i BiH koje su nanijle štetu međunarodnoj poziciji Kosova. Naredna vlada bi takođe trebalo jasno da izloži građanima Kosova značaj povratka dijalogu i pregovorima – istakao je američki zvaničnik.
Palmer je dodao i da “Srbija, sa svoje strane, mora prestati sa svojom kampanjom delegitimisanja Kosova u međunarodnoj zajednici”.
– Putem kampanje podsticanja zemalja da povuku priznanje Kosova i blokiranjem njegovog članstva u međunarodnim organizacijama kao što je Interpol, Beograd je naškodio međunarodnoj policijskoj saradnji i narušio atmosferu kompromisa – rekao je Palmer, prenosi Avaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Ko god da formira vladu na Kosovu – Hašim Tači bi trebalo da ostane predsjednik do 2021. godine, a samim tim i pregovarač u dijalogu …
VIŠE

“Nijednu mjeru nam nisu odobrili. Pa, šta treba, da migrante hvatamo po zraku!?” Dragan Mektić, ministar bezbjednosti …
VIŠE

Putnik na letu iz Tuzle u avion unio nož dug 20 centimetara. Semir Pašanbegović, načelnik Terenske kancelarije za …
VIŠE

Mladi s Daunovim sindromom prvi put će večeras glumiti u Narodnom pozorištu RS. Zoran Jelić, udruženje “Daun …
VIŠE

Da li je, kada i na koji način došlo do povrede Poslovnika o radu parlamenta Srpske bila je jedna od glavnih tema rasprave u protekla dva dana na …
VIŠE

Ambasada Švedske u Sarajevu najavila je danas da će u zvaničnu posjetu BiH od 5. do 7. novembra doputovati princeza Viktorija i njen suprug …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)