Home Vijesti DODIK BIO PROTIV, POSLANICI SNSD GLASALI “ZA” Zašto se pomijenio odnos prema...

DODIK BIO PROTIV, POSLANICI SNSD GLASALI “ZA” Zašto se pomijenio odnos prema budžetu BiH

0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je juče u oba čitanja Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu, u iznosu oko 1,8 milijardi KM.
Da bi zakon o budžetu BiH za 2019. godinu bio konačno usvojen potrebno je da ga podrži i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH.
Za budžet BiH glasali su i poslanici SNSD u Predstavničkom domu. I tu ne bi bilo ništa sporno da prije nekoliko mjeseci predsjednik SNSD i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nije glasao protv tog istog budžeta.
Naime, Predsjedništvo je, preglasavanjem Dodika, 31. jula usvojilo Prijedlog budžeta za 2019.
Foto: Predsjedništvo BiH/RAS Srbija
– Moji razlozi protiv su isključivo vezani za činjenicu da sadašnji Savjet ministara nije legitiman za predlaganje budžeta u godini gdje treba da dođe novi saziv Savjeta ministara. Ne mogu prihvatiti povećanje budžeta od 18 miliona u odnosu na prošlu godinu, jer smatram da to ide nauštrb Republike Srpske. Što veći budžet BiH, to su manje naše mogućnosti i mi ne možemo da prihvatimo nikakvo povećanje. Tako će se na kraju i desiti – izjavio je tada Dodik za ATV.
Pola godine kasnije, nijedan od dva kriterijuma nisu ispunjena, a budžet je prošao – Savjet ministara BiH još nije kompletan imenovan, a budžet, odnosno troškovi institucija BiH, veći su za 16 miliona KM nego godinu dana ranije.

Šef Kluba poslanika SNSD Staša Košarac nije želio da govori na ovu temu nego nas je uputio na poslanika Dragana Bogdanića, inače člana Komisije za finansije i budžet.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaStaša Košarac
Međutim, Bogdanić je „lopticu“ vratio na teren Košarca. Kada smo mu ponovili da nas je Košarac uputio na njega, Bogdanić je odgovorio: „Ja uvijek glasam kako šef Kluba kaže“.
Jedino nam je rekao da, koliko on zna, nije bilo izmjena u prijedlogu budžeta u odnosu na onaj koji je usvojen u Predsjedništvu BiH.
Foto: Siniša Pašalić/RAS SrbijaDragan Bogdanić
Inače, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966 miliona KM, što je za 16 miliona KM više nego 2018, a servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.
Institucije BiH su se u 2019. finansirale na osnovu odluka o privremenom finansiranju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je u Rimu da je novi saziv Evropske komisije donio novu energiju po pitanju proširenja EU, što daje razloge …
VIŠE

Na Nikoljdan, 19. decembra 1992. godine muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo je ubila 56 mještana Gornje Jošanice kod Foče, …
VIŠE

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta Milan Tegeltija izjavio je nakon današnje sjednice tog pravosudnog tijela održane u Sarajevu, na …
VIŠE

Formiranje Savjeta ministara BiH, koje se čeka duže od godinu dana, moglo bi ponovo zapeti i to zbog ministarstva, koje je je za većinu …
VIŠE

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je odluku o zaduženju FBiH kod inostranog kreditora radi realizacije projekta rehabilitacije i …
VIŠE

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović i delegacija kineskog grada Tjencina konstatovali su danas u Banjaluci da postoji obostrani interes …
VIŠE
Let’s block ads! (Why?)