Home Biznis Dodatnih deset godina bez troškova roaminga u EU

Dodatnih deset godina bez troškova roaminga u EU

0

26.03.2022. / 15:00

ZAGREB, Pravila Evropske unije o besplatnom roamingu za sve korisnike iz država članica trebala su inicijalno prestati važiti krajem juna ove godine, jer je inicijalna regulativa bila dogovorena samo na period od pet godina.

foto: mtel

Sada, nešto prije isteka prvih pravila o besplatnom roamingu, evropski su zakonodavci zaključili da su ona bila vrlo uspješna, pa su ih produžili na dodatnih deset godina, i to uz dodatne pogodnosti za korisnike.

Kao i do sada, u narednih najmanje deset godina širom Evropske unije svi će pretplatnici na mobilne usluge moći koristiti mobitel kao kod kuće (“Roam Like At Home”), uz iste troškove za razgovore, poruke i prijenos podataka kao da se nalaze u svojoj zemlji.

Operateri će im morati omogućiti istu razinu kvalitete usluge i brzinu prijenosa podataka kao u matičnoj zemlji, pod istim uslovima (neće, dakle, smjeti degradirati uslugu u roamingu s 4G na 3G ili slično).

Osim što će cijene ostati nepromijenjene, korisnicima će morati biti omogućeno pozivati hitne službe besplatno, gdje god da se unutar EU nalaze.

Nova regulativa ukinuće i nelogičnu naplatu međunarodnih poziva.

Pokazalo se da su korisnici zbunjeni i nije im jasno kako to da je jeftinije iz roaminga zvati bilo koga unutar EU, nego što je zvati u inostranstvo iz vlastite zemlje.

Stoga će najviši trošak telefoniranja u međunarodnim pozivima (dakle, kad zovete iz svoje matične zemlje nekoga na području druge EU članice) biti ograničen na najviše 19 evro centi po minuti. Ovu cijenu Evropska komisija moći će i dodatno sniziti.

Kad je riječ o prijenosu podataka, ograničava se i veleprodajna cijena prijenosa podataka među operaterima, na dva evra po gigabajtu. Počevši s ovom godinom, ta će cijena postupno padati, da bi do 2027. godine iznosila jedan evro po gigabajtu.

Taj će niži trošak za operatere biti prevaljen i na krajnje korisnike: u slučaju kada pretplatnik u roamingu unutar EU prekorači svoj paket prijenosa podataka, upravo ova veleprodajna cijena biće najviša koju će mu operater moći zaračunati za dodatni paket mobilnih podataka.

Nova roaming pravila u Evropskom su parlamentu izglasana gotovo jednoglasno, a prije juna čeka se samo da ih potvrdi Savjet, kako bi stupila na snagu. Bug.hr

Tagovi:

Povezane vijesti

Adblock test (Why?)