Home Vijesti Dobrovoljačka ulica – 30 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA

Dobrovoljačka ulica – 30 godina od zločina nad pripadnicima ЈNA

0

SARAJEVO – U Crkvi Svetog velikomučenika Georgija u Miljevićima u Istočnom Sarajevu služen je parastos, nakon čega je kolona sa učesnicima obilježavanja stradanja vojnika ЈNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu stigla na mjesto zločina uz jake mjere obezbjeđenja.
Trasa kojom su se kretali autobusi bila je zatvorena za saobraćaj, federalna policija je u velikom broju bila raspoređena uz put, a prisutni su i u Dobrovoljačkoj ulici.
Parastosu su prisustvovali poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nataša Kulašinac, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović, ministri trgovine i ekonomskih odnosa, kao i za ljudska prava u Savjetu ministara Staša Košarac i Miloš Lučić, direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić, predstavnici grada Istočno Sarajevo, načelnici opština, boračkih organizacija regije, te udruženja nestalih i porodica zarobljenih.
Prisutni su i članovi porodica poginulih pripadnika ЈNA, preživjeli učesnici i predstavnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka.
Program memorijalne manifestacije pod nazivom “Stradanje pripadnika ЈNA u Sarajevu – Dobrovoljačka ulica”, organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.
U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu pripadnici “Zelenih beretki” i Teritorijalne odbrane BiH su, prema naredbama člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića, na današnji dan 1992. godine napale kolonu vozila ЈNA koja je, prema dogovoru Alije Izetbegovića i Unprofora, napuštala tadašnju Drugu vojnu oblast.
Za samo nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno.
(FOTO: RTRS)
Adblock test (Why?)